Keuken

Goedkope keuken kopen; is dat verstandig?

Een keuken kopen doen we niet dagelijks en het is ook een forse investering. Vaak moet je er wel even voor sparen om een droomkeuken te kunnen kopen, maar soms heb je niet genoeg tijd om te blijven sparen. Als de keuken aan vervanging toe is kun je niet te lang wachten en daarom ga je ook op zoek naar goede alternatieven. Maar is goedkoop dan niet duurkoop? Is het wel verstandig om een goedkope keuken te kopen? In onze blog vertellen we er meer over en we geven handige tips en trucs!

Is het verstandig?

Goedkoop is in de regel duurkoop, maar in het geval van keukens is die uitspraak niet altijd terecht. Het is nu eenmaal een feit dat je bij het kopen van een nieuwe keuken het zo duur kunt maken als dat je zelf wilt. Je hebt al mooie en kwalitatief goede keukens voor € 4.000,- tot € 5.000,- euro, maar je kunt ook een exemplaar van rond de € 20.000,- aanschaffen. Het is maar net wat je wilt besteden en welke prioriteiten je stelt. Maar een goedkope keuken kopen kan enorm verstandig zijn. Zo kun je met een beperkt budget een goede keuken plaatsen of je spaart een hoop geld uit die je aan andere dingen kunt uitgeven. Dus de antwoord op de vraag of het verstandig is, is dus volmondig “ja!”.

Hoe kun je een goedkope keuken kopen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op het kopen van een nieuwe keuken. En iedereen wil natuurlijk geld uitsparen! Je hebt immers meerdere dingen die in of rondom het huis moeten worden aangepakt of je wilt het geld dat je het gespaard gebruiken om op vakantie te gaan. Of om eindelijk die mooi televisie te kopen waar je al maanden naar aan het kijken bent. Laten we eens de methodes op een rijtje zetten;

Renoveren van een keuken

Een methode om geld te besparen en om een goedkope keuken te realiseren is om simpelweg je bestaande keuken te renoveren. Is bijvoorbeeld het keukenblok nog goed, maar zijn alleen de panelen van je keukenkastjes versleten? Dan kun je net zo goed alleen nieuwe panelen kopen. Of een aanrechtblad vervangen als dat nodig is. Dit zijn nog altijd prijzige aankopen, maar een stuk goedkoper dan wanneer je het complete keukenblok moet vervangen. Je kunt ook gewoon een nieuwe vaatwasser kopen als je huidige vaatwasser aan zijn einde is. Je hoeft dan niet per se een compleet nieuwe keuken te kopen. Let er dan wel even op dat de nieuwe vaatwasser wel dezelfde maat als je huidige machine heeft.

Goedkope keuken kopen; is dat verstandig?

Vergelijken van aanbieders en onderhandelen met verkopers

De keukenverkoper is direct je beste vriend, maar vertrouw niemand op zijn of haar blauwe ogen dat je de beste deal krijgt. Je kunt dan ook het beste aanbieders en keukens met elkaar vergelijken en laat offertes opstellen. Zorg er dan voor dat de offerte niet op je naam (of echte naam) wordt aangemaakt. De meeste winkels vallen namelijk onder hetzelfde concern en iedere winkel kan dan op basis van jouw gegevens in het systeem kijken of je al een offerte hebt lopen. Dat verzwakt je onderhandelingspositie. Laat je niet van de wijs brengen door uitspraken, zoals “deze offerte is geldig tot aan de drempel”, want is een veelgebruikt pressiemiddel om jou zo snel mogelijk te laten tekenen voor een opdracht. En onderhandel over de prijs! De marges op keukens zijn fors en een verkoper heeft altijd de ruimte om korting te geven. Accepteer ook nooit het eerste bod, want de verkoper zal altijd zoveel mogelijk marge willen overhouden.

Kies voor de juiste materialen en merken

Een keukenblok van massief hout, een aanrechtblad van composiet en inbouwapparatuur van Miele? Trek je portemonnee maar open, want dit zijn dure onderdelen in een keuken. Maar je kunt ook voor goedkopere alternatieven kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een keukenblok van MDF dat een stuk goedkoper is en kies ervoor dat alleen de fronten van de keukenkastjes van het materiaal zijn gemaakt dat je wenst. Een composiet aanrechtblad is mooi en duurzaam, maar een kunststof aanrechtblad of een exemplaar van fineer kan net zo mooi zijn! Maar ze zijn wel een stuk goedkoper. En dure inbouwapparatuur? Ja, je kunt ook voor een ander en goedkoper merk kiezen. Tuurlijk zijn de apparaten van Miele buitenaards en kwalitatief goed, maar Bosch Siemens, Indesit en Etna maken ook kwalitatief goede en mooie producten. Die dan ook nog eens een stuk goedkoper zijn!

Gerelateerde artikelen

Back to top button