Keuken

Welke inbouwapparatuur moet je in je keuken plaatsen?

Al jarenlang zijn we bekend met inbouwkoelkasten en -vriezers in onze keuken. Ook de oven en het fornuis zijn meestal geen losse items meer, maar zitten strak verwerkt in de keuken. In de afgelopen jaren is men nog handiger geworden in het inbouwen van apparaten, waardoor je nog meer ruimte overhoudt op het aanrecht. 

Het praktische voordeel van inbouwapparatuur

Inbouwapparatuur is vooral ruimtebesparend. Doordat er geen losse waterkoker, magnetron/oven of fornuis meer in de keuken staat, blijft er meer ruimte over voor het koken. 

Zo is de losse waterkoker in menig keuken inmiddels vervangen door een Quooker, zit de oven/magnetron vaak ingebouwd in een van de kasten en staat er geen vieze vaat meer op het aanrechtblad doordat de vaatwasser het werk overneemt. Deze vrijgemaakte ruimte kun je dan weer gebruiken voor andere dingen. Een ander veel voorkomend inbouwapparaat is een moderne espressomachine ter vervanging van het koffiezetapparaat op het aanrecht. Zo kun je altijd een mok versgemalen espresso of cappuccino uit jouw keuken halen. 

Gebruik je het koffiezetapparaat alleen maar tijdens een verjaardagsfeest of ander moment dat je veel bezoek hebt? Dan is een inbouw espressomachine waarschijnlijk overbodig. Je kunt deze ruimte dan beter gebruiken voor een andere inbouwapparaat, wat dacht je bijvoorbeeld van een inbouw wijnklimaatkast?

De voordelen van een wijnklimaatkast in eigen keuken

Met een inbouw wijnkoelkast of wijnklimaatkast weet je zeker dat je al jouw wijn altijd op dezelfde plek kunt vinden. Daarnaast zorgt een wijnklimaatkast ervoor dat je keuken netjes en opgeruimd lijkt. Geen rondslingerende dopjes of flessen wijn. Na het doen van de wekelijkse boodschappen leg je de flessen netjes in de speciale kast. 

Dankzij een inbouw wijnklimaatkast of wijnkoelkast heb je alle flessen wijn altijd klaarliggen op de juiste temperatuur. Zo kun je jezelf of jouw bezoek op ieder moment van een wijntje voorzien en zijn de flessen wijn netjes opgeborgen.

Nog meer ruimte besparen in de keuken

Hoe meer apparatuur in keukenkastjes is weggewerkt, hoe groter en opgeruimder jouw keuken lijkt. Tegenwoordig is er ook een handigheidje voor de afzuigkap, namelijk een afzuigsysteem ín de kookplaat. De damp die vrijkomt tijdens het koken, worden niet naar boven gezogen maar naar onder. 

De traditionele afzuigkap is voor velen een opzichtig en onhandig object in de keuken. Vanuit een design oogpunt is een afzuigsysteem in het werkblad een stijlvolle keuze. Ook het geluid wordt tot een minimum gebracht. 

En kijk ook eens goed naar de indeling van de keukenkastjes. Daar blijft vaak veel ruimte onbenut. Heb je al eens gedacht aan de binnenkant van de kastdeurtjes? Daar kun je met stangen gemakkelijk pannendeksels inhangen. Maar ook rekjes voor potjes kruiden, rollen vuilniszakken, schoonmaakmiddelen of kookboeken kun je kwijt in de binnenkant van kastdeurtjes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button