Onderhoud & schoonmaken

Vergeelde stopcontacten schoonmaken

Story Highlights
  • Neem ook de stopcontacten elke week grondig af
  • Vergeelde stopcontacten behoren niet tot de woontrends
  • Werken met elektriciteit? Haal dan de stroom er af in de meterkast

Heb je net de grote schoonmaak achter de rug, zie je ineens hoe geel de stopcontacten zijn. En hoewel meubels verven in 2021 een trend is, is het niet de bedoeling dat de stopcontacten de kleur geel hebben. Want dan moet je daar nog weer mee aan de slag. Gelukkig kun je vuile en vergeelde stopcontacten prima schoonmaken. Daarbij moet je wel de nodige voorzichtigheid betrachten. Want water en elektriciteit gaan niet samen. Pas daar dus mee op. Zijn ze schoon, neem ze dan wekelijks even af. Zo weet je zeker dat er van vergelen geen sprake meer zijn en blijven ze mooi hagelwit.

Werk altijd stroomvrij

Werken met elektriciteit neem je altijd serieus.  Dat betekent dat je tijdens het schoonmaken altijd stroomvrij werkt. Dat doe je heel simpel door de elektriciteit er af te halen. Dat doe je uiteraard via een schakelaar in de meterkast. Is dat gebeurd? Dan bekijk je de situatie per stopcontact. Is dat niet heel vies en slechts wat stoffig? Neem het stopcontact dan af met een droge stofdoek. Hier zijn overigens ook handige stopcontactborsteltjes en stopcontactreinigers voor verkrijgbaar. Zie je wel iets meer dan alleen stof op het stopcontact? Ga dan aan de slag met een vochtige doek en voeg een druppel ammonia aan toe. Maak het stopcontact schoon en verwijder vuil waardoor het stopcontact weer glanzend wit is. Vervolgens is het zaak wekelijks het stopcontact schoon te houden. Dan blijft het in elk geval ook wit.

Grondiger te werk

Soms moet je grondiger te werk gaan. Zijn de stopcontacten heel erg vuil, haal ze dan los van de muur en was de stopcontacten in een sopje van water en schoonmaak- of afwasmiddel. Ook allesreiniger is een optie. Is het stopcontact helemaal schoon? Dan haal je ze uit het sopje en maak je ze heel erg goed droog. Zekerheidshalve laat je het stopcontact dan nog een uurtje op de verwarming drogen om te voorkomen dat er nog water in het stopcontact zit op het moment dat je het weer aan de wand monteert.

Dan bel je de elektricien

Is een stopcontact zo vuil dat je niet weet wat je er nog mee moet? Ga er dan niet zelf mee aan de slag, maar schakel dan gewoon de elektricien in. Die weet er vast en zeker wel raad mee. Heb je ergens in de bijkeuken een whiteboard hangen? Schrijf daar dan met grote letters ‘stopcontacten’ op. Zo vergeet je ze in elk geval niet meer af te nemen, want heel erg veel mensen vergeten net als jij de stopcontacten te reinigen met uiteindelijk gele stopcontacten als logisch gevolg. Want gele stopcontacten maken geen onderdeel uit van de woontrends 2021.

Gerelateerde artikelen

Back to top button