Klussen

Meubels verven

Story Highlights
  • Het is hip om oude meubels een tweede leven te geven
  • Meubels verven doe je stap voor stap
  • Je krijgt duurzaamheid echt gestalte

Dat trendy niet altijd betekent dat je diep in de buidel moet tasten voor nieuwe meubels is een misvatting. Zeker nu iedereen de mond vol heeft van duurzaamheid, is het juist hip om je oude meubels een tweede leven te geven. Het resultaat is vaak verrassend mooi en je spaart ook nog eens het milieu.

Tafels verven in oude look

Opknappen en meubels verven is het helemaal in 2021. Tafels verven in oude look bijvoorbeeld, is een manier om de meubels een tweede leven te geven en meteen ook je interieur een boost. Door meubels te verven kun je zelfs van afdankertjes nog iets heel moois maken. Al in een paar uur tijd maak je van oude meuk heuse pronkstukken. Het verven van hout is iets dat je stap voor stap doet. Ga eerst na waarmee het hout aanvankelijk behandeld is. Dit kan prima met een druppel terpentine die je op het hout aanbrengt. Slaat het hout blank uit dan is het behandeld met een olie of waslaag. Gebeurt dat niet dan kun je uitgaan van vernis of politier.

Verwijder de onderlagen en haal sloten en ijzer weg

Vervolgens ga je de onderlagen verwijderen. Je haalt ook de sloten en ijzeren plaatjes weg en oude waslagen haal je met een staalborstel weg. Oude lak kun je beter met een afbijtend middel wegnemen en een recentere laklaag uiteraard met een schuurmachine. Met welk product je ook werkt, werk altijd met de nerf in het hout mee.

Breng eerst kleuren aan en schuur dat vervolgens weer licht weg

Je reinigt vervolgens het oud meubel, iets dat je prima kunt doen met was, ammonia of aceton. Pas wel op dat je niet teveel water gebruikt. Dan wacht de behandeling, het in de was zetten van het meubel bijvoorbeeld. Was kun je prima met een zachte borstel aanbrengen, al werkt een de ook altijd goed. Uiteraard kun je ook besluiten de meubels in de (lijn)olie te zetten en kun je met lak ook allerlei leuke effecten realiseren. Zo is het creëren van een oudere look mogelijk door de meubels door te schuren. Je brengt dan eerst verschillende kleuren verf aan om er vervolgens weer een dun laagje verf af te schuren. Wat betreft kleuren is alles mogelijk. Je kunt kiezen voor neutraal wit, een donkere ondergrond is trendy dit jaar of je kiest voor meerdere kleuren. Ben je van plan de verf door te schuren, kies dan bij voorkeur matte verf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button