InterieurKlussenVloeren

Krassen op laminaat verwijderen

Story Highlights
  • Krassen op laminaat haal je zelf weg
  • Olijfolie kan al uitkomst bieden
  • Laatste redmiddel: vervang een deel van de vloer

Laminaat is een populaire vloerbekleding. Het is praktisch en mooi, gemakkelijk te leggen en je hebt er doorgaans jarenlang plezier aan. De grootste vijand van laminaat zijn krassen. Krassen zijn lelijk en een krasje heb je zo, een steentje onder de voet kan al voldoende zijn. Lees hier hoe je met krassen op laminaat om kunt gaan.

Krassen laminaat olijfolie

Heb je te maken met oppervlakkige krassen op je laminaat? Kies dan voor een huis-tuin-en-keuken middel in de vorm van olijfolie. Olijfolie is erg vet en trekt bovendien erg gemakkelijk in hout. Door gewoon wat van deze olie op de kras te wrijven, wordt de kleur van de kras wat donkerder. Dit trekt later overigens wel weer wat bij. Het kleurverschil zal dan nog amper opvallen. Je kunt de olie ook op een doek aanbrengen en dan over de kras wrijven. Pas wel op en haal overtollige olie meteen weg. Doe je dat niet, dan kan een blijvende plek op je laminaat ontstaan. En die plek is niet meer weg te halen.

HG laminaat hersteller

Het overal bekende HG heeft uiteraard ook een laminaat hersteller. HG zou HG niet zijn als het ook producten biedt die laminaat kunnen herstellen, de producent heeft wat dat betreft een naam hoog te houden. Het middel van HG is overigens niet speciaal en alleen voor krassen. Het is in eerste instantie geschikt om de doffe plekken te herstellen. De vloer krijgt met HG weer nieuwe glans. Je hebt overigens verschillende HG producten die kunnen helpen de vloer te herstellen, doorgaans zijn die echter vooral bedoeld voor hout en parket.

Laminaat reparatieset IKEA

Er zijn heel erg veel reparatiesets voor laminaat beschikbaar. IKEA heeft ze ook en deze reparatiesets kunnen echt uitkomst bieden. Je hebt de reparatiesets in zeker wel dertig verschillende kleuren. Het kost je dus wel even tijd de juiste kleur te vinden. Neem die tijd, want het vinden van de juiste kleur is erg belangrijk. De kleuren van laminaat zijn in de loop der jaren sterk veranderd. In de reparatieset vind je reparatiepasta. Met die pasta kun je elke kras vullen om zo de ontstane krassen te camoufleren. Pasta is een uitstekende wijze om de diepere krassen en zeker ook deukjes in de laminaatvloer te herstellen.

Toplaag laminaat herstellen

En zo zijn er heel erg vele mogelijkheden om wat te doen aan de conditie van de vloer, als daar aanleiding voor is. Je hoeft dus beslist niet meteen een specialist in te schakelen. Je kunt zelf veel doen. Wat je zeker niet moet doen is schuren. Doe dat alleen als je een pure houten vloer hebt. Ga je zomaar laminaat schuren, dan kun je zomaar de toplaag wegschuren. En is dat eenmaal het geval, dan is dat niet zomaar meer te herstellen. Hier geldt dat hoe groter de plek is, hoe lastiger het ook wordt om de plek te herstellen.

Dof laminaat herstellen

Dof laminaat herstellen is geen enkel probleem als je kijkt naar de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Er zijn voldoende wasmiddelen beschikbaar bijvoorbeeld, zoals je met een stift de wat kleinere krassen en beschadigingen weg kunt nemen. Met een stoft worden de krassen meteen minder goed zichtbaar. Overigens is het zo dat hoe beter de kwaliteit van de vloer is, hoe gemakkelijker het is de vloer weer te laten glazen en hoe gemakkelijker het eveneens wordt om krassen weg te nemen. Je kunt ook nog eens kiezen voor waskrijt smelten om de vloer te behandelen.

Beschadigd laminaat herstellen

De conclusie is dus simpel; als je krassen hebt op je laminaatvloer dan hoeft dat geen reden te zijn om meteen een nieuwe vloer uit te zoeken. Integendeel zelfs. Met een van de genoemde methoden kun je de vloer de glans teruggeven en kun je de krasjes wegwerken. De middelen die je zelf toe kunt passen werken vooral op de betere vloer. En mocht dat nou niet lukken, dan kun je altijd nog proberen een deel van de laminaatvloer te vervangen. Dit kan lastig zijn, vanuit kostenoverwegingen is het in elk geval altijd de moeite waard.

Gerelateerde artikelen

Back to top button