Interieur

Open je lades zonder problemen met ladegeleiders

Story Highlights
  • De kogelgeleider is duurder!
  • Let op het te dragen gewicht
  • Ook belangrijk is de uittreklengte

Ladegeleiders zeggen je misschien niet meteen iets, maar ze vormen wel een essentieel onderdeel van je lades. Ze zorgen er namelijk voor dat deze soepel kan open en dicht doen. Wanneer dit stroef verloopt, kan het vervangen van dergelijke leiders een oplossing bieden.

Wat zijn ladegeleiders juist?

Ladegeleiders zijn de onderdelen die je meestal aan de zijkant van je lades terugvindt. Ze zorgen ervoor dat je je lade vlot open en dicht kan doen zonder dat het ergens blijft achter haken. Er zijn twee soorten ladegeleiders, namelijk rol- en kogelgeleiders. Zoals de naam het al zegt, is een rolgeleider een geleider met wieltjes of rolletjes die in rail hen en weer rollen. Een kogelgeleider heeft kleine kogeltjes die ervoor zorgen dat je de lade open en dicht kan doen.

Een kogelgeleider is duurder dan een rolgeleider omdat deze iets stabieler en vlotter beweegt dan een rolgeleider. De kogelgeleider is ook verticaal gefixeerd waardoor je lades ook minder de kans hebben om op en neer te stuiteren.

Een voordeel van de rolgeleider is dat ze makkelijker uit elkaar kunnen gehaald worden om het schoon te maken of om een onderdeeltje te vervangen. Als de lade dus gebruikt wordt in een omgeving waar het makkelijk in contact kan komen met vuil, dan is een rolgeleider de betere optie. Op de website van Brasom vind je meer informatie over de verschillende ladegeleiders.

Waar moet je op letten bij ladegeleiders?

Een belangrijk element waar je op moet letten is het gewicht dat de lade moet dragen. Hiervoor bestaan er speciale ladegeleiders zwaar die voornamelijk in de industriële sector worden gebruikt. In tegenstelling tot de standaard ladegeleiders, kunnen de ladegeleiders zwaar tot 200 kg dragen.

Ook de uittreklengte van een ladegeleider is belangrijk. Hoe langer de lengte, hoe meer je de lade kan uittrekken. Daarnaast kunnen geleiders die langer zijn, ook meer gewicht dragen. Naast de uittreklengte moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden met de inbouwlengte van de geleider. Deze moet namelijk wel volledig in je kast passen. Ook hiervoor heeft Brasom verschillende mogelijkheden.

Als je handig ben kan je de ladegeleiders ook zelf monteren. Je moet beide geleiders aan de binnenkant van de kast op de gewenste hoogte monteren. Belangrijk is dat je zeker goed controleert met een waterpas of de geleiders recht hangen. Is dit niet het geval, dan zal je problemen hebben met het openen en dichtdoen van de lade. Nadien moet je de ladegeleider schuin van boven op de lade in de laderail steken. En klaar!

Gerelateerde artikelen

Back to top button