KeukenOnderhoud & schoonmaken

Verschillende soorten houten keukenfronten

Voor een keuken kun je veel verschillende soorten materialen gebruiken. Denk hierbij aan kunststof, steen of hout. Deze laatstgenoemde, hout, heeft enorm veel verschillende mogelijkheden voor een keuken. Iedere houtsoort heeft namelijk een eigen look, waardoor je lekker kan spelen met een houten keuken. De keuze voor een houtsoort voor houten keukenfronten kan daardoor erg lastig zijn. In dit blogbericht willen we je graag meer vertellen over deze verschillende soorten.

De keuze tussen massief of fineer hout

De allereerste keuze die gemaakt moet worden voor houten keukenfronten is de keuze uit massief of fineer hout. Massief hout betekent dat de keukenfronten compleet van hout gemaakt zijn. Het voordeel van een keukenfront van massief hout is dat het erg sterk is. Hierdoor heeft het een zeer lange levensduur en gaat het niet snel kapot. Een andere keuze die je kunt maken is die voor fineer hout. Dit is een dunne laag hout op een MDF keuken. Het voordeel hieraan is dat je dezelfde mooie houtlook krijgt, maar niet met de kosten van een houten keuken. Het nadeel is wel dat fineerhout sneller kapot kan gaan dan een massief houten keukenfront. 

Verschillende houtsoorten voor een keukenfront

Als we naar de kwaliteit gaan kijken, zijn er verschillende houtsoorten geschikt voor de keuken. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken tussen eikenhout, notenhout, perenhout, kersenhout, esdoorn, teak of beuk. De verschillen tussen deze houtsoorten zijn voornamelijk het uiterlijk en de esthetiek. Eikenhout heeft bijvoorbeeld een duurdere prijs, maar is wel een van de sterkste en meest veelzijdige houtsoorten voor de keuken. Je kunt er voor kiezen om een mooie kleur te nemen of juist een neutrale look. Esdoornhout is lichter van kleur. Het heeft mooie nerven die goed zichtbaar zijn. Ga je toch voor beuk als houtsoort? Dan kun je andere nerven verwachten die iets meer als kleine puntjes lijken. Wil je een donkere houtsoort? Dan kun je kiezen voor teakhout. Deze is in een aantal kleurvarianten verkrijgbaar, waaronder een donkerdere kleur. 

Een houtsoort kiezen voor je keukenfronten

Heb je een keuze gemaakt voor de houtsoort voor je nieuwe keukenfronten? Dan ben je er nog niet helemaal. Het is belangrijk dat het hout een goede beschermlaag krijgt. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het hout wordt dan ingesmeerd met een speciale lak om het hout te beschermen. Vraag hier altijd naar bij de verkoper van de houten keukenfronten zodat je zeker bent van de lange levensduur van het hout. Tot slot kun je het hout ook altijd verven als je na een tijdje bent uitgekeken op de houtlook. Want laten we eerlijk zijn; de keuze die je nu maakt hoeft over 10 jaar helemaal niet meer de beste te zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button