Accessoires

Het onderhoud van een houten eettafel

Story Highlights
  • Vloeistof op tafel? Maak direct schoon
  • Schuur de tafel op
  • Gebruik altijd onderzetters

Heb je een houten eettafel in huis? Dan weet je op voorhand dat je tijd aan het onderhoud van de tafel moet besteden. Het in orde houden van de tafel vergt wat inspanningen, maar is wel prima mogelijk. Vaak is de houten eettafel een pronkstuk en dus wil je de tafel steeds in de beste conditie houden. We geven je tips hoe je dat kunt doen en bevelen je van harte de aankoop van een doorzichtige tafelbeschermer aan.

Gebruik altijd onderzetters op de tafel

Je houd je tafel in elk geval langer schoon en in conditie door altijd gebruik te maken van onderzetters. Zet niet zomaar hete potten en pannen onbeschermd op tafel. Aan de andere kant, zorg dat de tafel ook voldoende licht en zuurstof krijgt en bedek de tafel niet langdurig. Houd je niet van iets op je tafel maar wil je wel bescherming bieden? Kies dan voor een doorzichtig tafelzeil.

Zo snel mogelijk met een droge doek aan de slag

Stoot je nou per ongeluk een keer een glas drinken om over de tafel, maak dit dan zo snel mogelijk droog. En dan ook echt zo spoedig mogelijk. Pak een droge doek die vocht opneemt. Heb je een tafel van eikenhout dan heb je voor je het weet kringen in je tafel als je niet meteen voor een droge doek zorgt. Is er sprake van uitgebeten plekken in de tafel? Maak dan gebruik van paraffine olie en wrijf dit op de plekken in de tafel. Je ziet de vlekken snel wegtrekken.

Maak gebruik van houtolie

Heb je bijvoorbeeld een geoliede boomstamtafel, dan kun je die met een natte of een droge doek schoonmaken. Vuil en stof verwijderen is zo erg eenvoudig. Gebruik bij voorkeur geen schoonmaakmiddelen of zeep, want dat heeft in de meeste gevallen een averechts effect. Na verloop van tijd kun je bij een dergelijke tafel prima een goede houtolie gebruiken om de tafel in orde te houden.

Schuur de tafel op

Door de tafel regelmatig op te schuren, gaat ie zeker langer mee. Door te schuren maak je de tafel weer mooi. Zeker als er al wat lichte vlekken op de tafel aanwezig zijn, schuur je die gemakkelijk weg. Kijken we tenslotte naar licht en temperatuur. Hout is en blijft gevoelig voor licht en temperatuur. Stel de tafel niet teveel en te lang bloot aan zonlicht. Op die manier kan de tafel verkleuren. Heb je bepaalde spullen vast op je tafel staan. Geef ze dan af en toe een andere positie. Doe je dat niet, dan ontstaat ook verkleuring op de tafel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button