Verlichting

Welk licht bij welk interieur?

Met alle soorten lampen waar je uit kunt kiezen, kan het lastig zijn om het juiste licht voor jouw interieur te bepalen. Je begint daarom allereerst met het maken van een lichtplan. Welk soort licht heb je in de verschillende ruimtes nodig? Zo kies je in de woonkamer al snel voor sfeerverlichting terwijl je in de (woon)keuken helder licht wilt hebben zodat je ook aan de keukentafel kunt werken. Hieronder lees je precies welke soort lamp geschikt is voor jouw interieur.

Vloerlampen voor ieder interieur

De vloerlamp is erg populair omdat er voor ieder interieur wel een passende lamp te vinden is. Of je nu een Scandinavisch of een klassiek interieur hebt: er is altijd wel een passende vloerlamp verkrijgbaar. Vaak zijn deze lampen ook dimbaar waardoor je zelf bepaalt hoe fel je de lamp afstelt. Zo kan je de lamp gebruiken om goed te kunnen lezen of juist om een gezellige sfeer te creëren. Wist je dat je ook een schemerschakelaar kunt gebruiken zodat de lamp vanzelf aan gaat als het donker wordt? Ideaal wanneer je geen omkijken wilt hebben naar je verlichting of automatisch de lichten wilt ontsteken als je op vakantie bent. Schemerschakelaars zijn te combineren met elke lamp naar keuze.

Hanglamp boven de eettafel

Veel mensen kiezen boven de eettafel voor een hanglamp. Een hanglamp heeft één of meerdere lampenkappen die bepalen hoe het licht over de tafel verdeeld wordt. Hoe kleiner de lampenkap, des te smaller ook de lichtbundel zal zijn. Wil je goed aan de tafel kunnen lezen of werken? Kies dan voor een fellere lichtbron dan wanneer je de lamp alleen als sfeer verlichting gebruikt. Wil je wisselen qua felheid? Dan is een dimmer een goede keuze. Hang de lamp nooit te laag, anders kan het licht vervelend in je ogen schijnen. Hanglampen zijn verkrijgbaar in verschillende woonstijlen, dus er is altijd een hanglamp die goed bij jouw interieur past.

Basisverlichting voor iedere ruimte

Plafonnières en spotjes worden vaak gebruikt om een basisverlichting van een ruimte te verzorgen. Je vindt deze vorm van verlichting vaak in de badkamer en de keuken, maar ook in de werkkamer of een sportkamer zijn deze lichtbronnen erg prettig. De basisverlichting is vaak fel zodat een ruimte volledig verlicht wordt. Ze zijn dan ook niet perse bedoeld om sfeer te creëren, al is dat natuurlijk wel mogelijk. Met kleine inbouwspots of spots met een warme kleur wit kan bijvoorbeeld gemakkelijk een ontspannen sfeer worden gerealiseerd in de badkamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button