HalKeukenVerlichtingWoonkamerWoontrends

De charme van kleine inbouwspots

Inbouwspots zijn ideaal om op een subtiele wijze licht aan te brengen in verschillende ruimtes. Of je nu licht wilt creëren in de woonkamer, de badkamer of de keuken: inbouwspots misstaan nergens. Bovendien zijn ze in allerlei vormen en maten verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld de mini spotjes die ook op uiterst lastige plekken zijn in te bouwen. Hiermee realiseer je licht op plekken waarvan je misschien dacht dat het niet mogelijk was. Wij vertellen je alles over mini spotjes en de mogelijkheden die deze spotjes hebben. Val jij ook voor de charme van de kleine inbouwspots?

Mini spotjes: wat zijn het?

De naam zegt eigenlijk alles al: mini spotjes zijn kleine inbouwspotjes. Ze zijn dus kleiner dan de standaard spotjes die je gewoonlijk koopt. Ze zijn niet alleen kleiner qua omvang, ook de hoogte van de spot is kleiner. Hierdoor is het een ideale spot om in te bouwen op lastige plekken. Je hebt namelijk minder ruimte nodig om een mini spotje te plaatsen, enkele millimeters inbouwdiepte zijn voldoende. Naast het formaat verschilt de felheid van het licht. Ze worden voornamelijk gebruikt op plekken waar je sfeer wilt creëren, de mini spot geeft namelijk minder fel licht dat zijn grote broer. Deze sfeerverlichting is ook uitermate geschikt op plekken waar je relatief weinig licht nodig hebt.

Waarom kiezen voor kleine spotjes?

De belangrijkste reden om voor kleine inbouwspots te kiezen is dat deze minder inbouwruimte nodig hebben. Doordat ze een lage inbouwdiepte vragen, zijn ze erg geschikt om te plaatsen op plekken met weinig ruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een plafond met weinig inbouwruimte waardoor een gewone inbouwspot niet past. Aangezien ze hetzelfde werken als gewone inbouwspots, zijn ze een goed alternatief wanneer je ergens te weinig ruimte hebt. Zo profiteer je van de voordelen van een inbouwspot zonder dat je veel inbouwdiepte nodig hebt.

Mini spotjes in kleine ruimtes

Een andere reden om te kiezen voor de kleine variant is een beperkte oppervlakte van het plafond. In een kleine ruimte zijn mini spotjes veel mooier dan standaard spots die toch al snel te groot en te fel zijn. Een klein formaat verlichting in dat geval een uitstekend alternatief voor spotjes van normale grootte. Kleine inbouwspots staan veel mooier in een kleine ruimte. Een kenmerk hiervan is echter dat ze eigenlijk bedoeld zijn als sfeerverlichting. Geeft een spotje te weinig licht in de ruimte? Dan kun je altijd voor meerdere spots kiezen. Samen geven ze net zoveel licht als één normale inbouwspot.

Mini spotjes voor meer sfeer

Met mini spotjes kun je op een eenvoudige manier sfeer aanbrengen in de ruimte. Ze hebben zeker een bepaalde charme. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een sterrenhemel op de kinderkamer. De spots kunnen als jij dat wilt zelfs in sterrenbeeldformatie geplaatst worden. Jouw kleine zal werkelijk betoverd worden door de aanwezigheid van een sterrenhemel als hij gaat slapen. Het hoeft echter niet zo ingewikkeld te zijn om meer sfeer te creëren. Een aantal kleine inbouwspotjes in de woonkamer of de slaapkamer kunnen ook al zorgen voor een rustige, intieme sfeer.

Spotjes voor lastige plekken

Eerder noemden wij de mini spot al als een uitstekend alternatief voor de standaard inbouwspot voor een plafond met beperkte inbouwruimte. Er zijn echter meer lastig te bereiken plaatsen te bedenken waar deze volledig tot zijn recht komt. Zo kiest men ze vaak in de keuken als alternatief voor de tl-buis. De spotjes geven voldoende licht om bij te werken, maar staan een stuk leuker. Het licht is ook minder fel dan dat van een tl-buis, waardoor je ook sfeer in de keuken brengt. Bovendien heb je weinig ruimte nodig om ze aan de onderkant van de keukenkastjes in te bouwen. Ze zijn ook goed te gebruiken in de kelderkast of de boekenkast om net even dat beetje licht te creëren dat je nodig hebt.

Spotjes voor vochtige ruimtes

Wanneer je een mini inbouwspot in een vochtige ruimte zoals de badkamer wilt plaatsen, kies je voor modellen die tegen vocht kunnen, oftewel waterdicht zijn. Je kunt dit zien aan de hoogste IP-waarde van de inbouwspot. Kies voor een inbouwspot met de hoogste IP-waarde om kortsluiting en andere narigheid die het vocht in de badkamer kan veroorzaken te voorkomen. De sfeervolle spotjes zijn niet alleen functioneel in de badkamer, maar zien er ook mooi uit. Denk je eens in hoe heerlijk je in bad kunt relaxen in de sfeer die deze spotjes realiseren. Je waant je in een heuse spa!

Mini spotjes met LED

De meeste inbouwspotjes zijn tegenwoordig voorzien van LED lampjes. Zoals je ongetwijfeld weet, zijn LED lampen de meest energiezuinige lampen die je kunt kiezen. Het is daarom niet zo gek dat LED ook zijn intrede bij de inbouwspots heeft gemaakt. Kies je voor de kleine variant met LED dan kun je het lampje meestal niet verwisselen. Als het lampje stuk gaat, moet je het spotje in zijn geheel vervangen. De LED diodes bevinden zich namelijk op een printplaatje dat geïntegreerd is in het mini spotje. Dat is een verschil met LED spotjes van een normaal formaat. Deze lampjes kunnen in sommige gevallen wel verwisseld worden als ze stuk zijn. Gelukkig duurt het relatief lang voordat een LED lampje stuk gaat, er gaan heel wat branduren overheen voordat je het moet vervangen.

Waar koop je inbouw spotjes?

Ben je overtuigd van de charme van mini spotjes? Je kunt ze vandaag nog voor jouw woning of bedrijf bestellen. Het is slim om te kiezen voor leverancier die een goede service biedt en enkele jaren garantie op het product. Zo kun je om een deskundig advies vragen en direct de juiste keuze maken. Hij kan je bijvoorbeeld adviseren of je beter voor kleine spotjes of standaard inbouwspots kunt kiezen.Het is zelfs mogelijk om een volledig lichtplan te laten maken zodat je hier optimaal van profiteert van jouw inbouwspotjes. Met enkele jaren garantie ben je verzekerd van een kwaliteitsproduct dat bij normaal gebruik jarenlang mee gaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button