InterieurOnderhoud & schoonmaken

Kaarsvet verwijderen

Story Highlights
  • Kaarsvet kun je prima verwijderen
  • Gebruik warmte van föhn of strijkijzer
  • Raak niet in paniek

Om het gezelliger in ons huis te maken, steken we vaak een kaarsje aan. Prachtig mooi en sfeervol, je krijgt echter ook te maken met kaarsvet. En dit hardnekkige vet kan poer ongeluk zomaar op je houten vloer, je kleding, of de muur komen. We vertellen je hier hoe je kaarsvet kunt verwijderen. Doe er je voordeel mee.

Kaarsvet verwijderen van hout

En dan zit er zomaar kaarsvet op de houten vloer.  Daar ben je mooi klaar mee. Belangrijk is om het vet eerst uit te laten harden. Wil je dat proces versnellen, houd dan ijsblokjes bij het kaarsvet. Is het kaarsvet uitgehard? Probeer dan met je vingers het kaarsvet los te peuteren. Pas op met lange nagels. Dit kan voor krassen op de vloer zorgen. Idealiter gebruik je een houten bakspaan of een plastic spateltje, die je van te voren ook checkt op scherpe randjes. Met deze hulpmiddelen schraap je de stukjes kaarsvet los. Nou kan er ook kaarsvet in de groeven terecht gekomen zijn. Leg daar dan keukendoekjes op. Je verwarmt de doekjes vervolgens met een strijkijzer (op de laagste stand) of met behulp van een föhn. Het kaarsvet zal smelten en wordt opgenomen in de doekjes. Lukt het niet allemaal in één keer. Dan herhaal je deze handeling gewoon net zo lang tot alles weg is.

Kaarsvet verwijderen van kleding

Ook al erg vervelend is kaarsvet op je kleding. Ook dit is niet meteen noodlottig voor je kleding. Wat je doet is het strijkijzer gebruiken, dit laat het vet namelijk smelten. Je spuit dan kleine hoeveelheden vlekken verwijderaar op je kleding en wast het in de wasmachine. In plaats van het strijkijzer kun je ook een föhn gebruiken. Andere optie is het gebruik van kokend water. Dompel de kleding enkele keren in kokend water. Geen resultaat? Dan kun je eventueel wat zuiveringszout aan het water toevoegen. Nog een andere optie is om het betreffende kledingstuk in de vriezer te leggen. Het kaarsvet bevriest en moet vervolgens gemakkelijk weg te halen zijn.

Kaarsvet verwijderen van glas

Je hebt kaarsjes in van die mooie glazen. Is de kaars op, dan is het de grote vraag hoe je kaarsvet van het glas verwijdert. In eerste instantie probeer je met je handen de grootste delen van het kaarsvet al weg te halen. Je kookt vervolgens water en laat glas in dat water weken. Kaarsvet smelt en komt vanzelf naar boven drijven. Je laat het water afkoelen tot je het kaarsvet kunt pakken. Het is namelijk niet verstandig om kaarsvet door de gootsteen weg te spoelen. Zie je nog resten? Behandel het glas dan nogmaals met kokend water. De binnenkant neem je vervolgens af met keukenpapier. Dan gebruik je een spons en afwasmiddel.

Kaarsvet verwijderen metaal

Je hebt kaarsjes in een mooie kandelaar van metaal. De kaars is op en de kandelaar is bedekt met kaarsvet. Wat je dan doet is de metalen kandelaar in heet water leggen. Doe de kandelaar of andere metalen delen met kaarsvet bij voorkeur in een zakje in het water. Zo voorkom je opnieuw dat losgeweekt kaarsvet via de gootsteen verdwijnt. Een andere optie is om de metalen delen even in de warme oven te leggen. Kaarsvet smelt dan snel.

Kaarsvet verwijderen van je muur

En dan zit er ineens kaarsvet op de muur. Zorg dat je een zak met ijsklontjes krijgt. Houd die tegen de muur op het kaarsvet. Het vet wordt hard en vervolgens kun je het kaarsvet vaak redelijk eenvoudig van de muur peuteren. Je veegt de stukjes er eenvoudig af. Dan neem je bruin bakpapier. Dit staat er bekend om dat het goed en gemakkelijk vet kan opnemen. Je houdt het papier tegen de vlek op de muur en zet er dan een strijkbout op. Dit herhaal je net zo lang tot het bakpapier geen kaarsvet meer opneemt.

Zo zie je dat kaarsvet zich redelijk gemakkelijk laat verwijderen, maar dat je er wel even wat moeite voor moet doen. In de meeste gevallen is het verstandig het kaarsvet eerst altijd uit te laten harden en pas dan actie te ondernemen. Raak niet in paniek en geloof de fabels dat je kaarsvet bijvoorbeeld niet uit kleding krijgt niet. Werkt een van de genoemde methodes niet meteen? Dan is het heel simpel een kwestie van herhalen en nog eens herhalen, net zo lang tot je alle kaarsvet verwijderd hebt. Daarom is het verstandig om vooral voorzichtig met de kaarsen in je huis en het kaarsvet om te gaan. Voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button