Overig

Waterverbruik wasmachine

Story Highlights
  • Wasmachines steeds zuiniger
  • Dit geldt voor water en stroom
  • Miele, er is geen betere

Hoeveel water verbruikt een wasmachine eigenlijk? Het is een leuke quizvraag tijdens een verjaardag. Er zullen slechts weinigen zijn die het antwoord precies weten. Daarom geven wij je hier uitsluitsel. Zeker is dat de wasmachine steeds energiezuiniger is geworden. Als je wilt weten hoeveel je wasmachine precies verbruik, check je het energielabel. Vanaf 1 maart van dit jaar is er een nieuw label met de energieklasse en het energie- en waterverbruik. Zo weet je meteen hoe zuinig de wasmachine is en wat de kosten per jaar precies zijn.

Waterverbruik wasmachine per wasbeurt

Als we uitgaan van een tarief van 0,0014 euro per liter water met ECO 40-60 programma en van 220 wasbeurten per jaar, dan verbruik je met een wasmachine van energieklasse A 10.499 liter per jaar. De kosten bedragen in dat geval 14,69 euro op jaarbasis. Voor energieklasse B is dit 11.166 liter water en jaarkosten van 15,63 euro. Het minst gebruikt een wasmachine met energieklasse C met slechts 8.383 liter water per jaar en jaarkosten van maar 11,74 euro per jaar. Energieklasse D staat voor 10.148 liter water en een prijs van 14,21 euro. E staat voor 9.989 liter en een prijskaartje van 13,94 euro en F voor 10.071 liter water per jaar en 14,10 euro per jaar. Het zal de meeste mensen erg meevallen, zeker het verbruik van de wasmachine uit energieklasse C.

Hoeveel liter water verbruikt een wasmachine?

Over het geheel genomen gaat men er vanuit dat de wasmachine zo rond de 60 liter water per wasbeurt gebruikt. Omdat getal meer duiding te geven, ga je douchen dan verbruik je gemiddeld tussen de 20 en de 60 liter water per keer. De WC doorspoelen? Vaak gebruik je dan tussen de 3 en de 9 liter water. Behalve gas en elektra behoort water ook bij de vaste lasten die je betaalt. Er wordt jaarlijks heel veel water gebruikt. Op jaarbasis bedraagt het gemiddelde waterverbruik per persoon maar liefst 52000 liter (52 M3) per jaar. Kijken we naar het verbruik per persoon per dag, dan is dat voor de douche 44,2 liter per dag, het toilet 32,7 liter per dag, de wasmachine 12,9 liter per dag, de wastafel 4,9 liter per dag, hand afwas 3 liter per dag, afwasmachine 2 liter per dag, in bad gaan 1,6 liter per dag, drinken 0,8 liter per dag en eten koken 0,8 liter per dag. Met nog een aantal andere handelingen komen we uit op een gemiddeld waterverbruik van 107 liter per persoon per dag.

Waterverbruik Miele wasmachine

De wasmachines van Miele gebruiken steeds minder water. Kijken we naar 10 jaar geleden, dan verbruikte een wasmachine gewoon nog rond de 80 liter water per wasbeurt. Dat gold ook voor een Miele wasmachine. De huidige Miele wasmachine – een van de meest populaire wasmachines in ons land- heeft vaak al genoeg aan 43 liter water. Dat betekent dat je door het vervangen van je oude Miele wasmachine en de aanschaf van een nieuwe Miele al snel 8140 liter water kunt besparen. Dat is bijna net zoveel besparing als een wasmachine met Energieklasse C op jaarbasis verbruikt. Dat de wasmachines van Miele zo populair zijn, dankt de Duitse fabriek aan het feit dat de wasmachines zo goed als onverslijtbaar blijken. Wat dat betreft wordt de slogan ‘er is geen betere’ echt eer aan gedaan. Miele biedt overigens veel meer dan alleen wasmachines en biedt tal van andere huishoudelijke apparaten die allemaal zeer lang meegaan.

Voor meer informatie en trends raad ik je aan om een kijkje te nemen bij de blog Choose Beautiful!

Gerelateerde artikelen

Back to top button