Je woning als bedrijfsruimte gebruiken, hoe zit dat?
Als je een eigen bedrijf hebt en je hebt niet zoveel ruimte nodig, of je hebt een groot huis en hebt nog ruimtes over, dan kun je natuurlijk makkelijk je eigen woning als bedrijfsruimte gebruiken. Maar mag dit wettelijk zomaar en zitten hier verder nog regels aan verbonden? We kunnen ons voorstellen dat jij je dat afvraagt, het kan namelijk nogal een grijs gebied zijn. In dit artikel geven we je meer informatie over het gebruiken van je woning als bedrijfsruimte!
Voordelen van een bedrijf aan huis tegenover een bedrijfspand
De reden dat mensen een bedrijf aan huis willen beginnen, is vaak vooral omdat het makkelijk en dichtbij is en omdat je er de kosten voor een bedrijfspand mee bespaart. Niet iedereen kan immers zomaar het geld ophoesten om een bedrijfsruimte te kopen of huren. Mocht dit toch een betere optie zijn voor het soort bedrijf dat jij op wil zetten, dan zou je een zakelijk flitskrediet kunnen overwegen om voor een bedrijfspand te betalen. Voor veel beginnende bedrijven lijkt het een betere en simpele optie om aan huis te starten. Toch zitten hier wel nog regels aan vast, je kunt niet in alle gevallen zomaar een bedrijf aan huis beginnen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.
Het bestemmingsplan van je woning
Vanuit de gemeente is er een bestemmingsplan gemaakt voor ieder stuk grond in het kadaster. Dit bestemmingsplan dient altijd nageleefd te worden en kan niet zomaar worden gewijzigd. Het bestemmingsplan bepaalt of je wel of geen bedrijf aan huis kunt beginnen. Dit hangt in de meeste gevallen ook af van de soort onderneming die je op wil zetten. Beroepen zoals accountant, tekstschrijver of journalist zijn eenvoudig aan huis uit te voeren, dit is vrijwel altijd toegestaan. Een kleine webwinkel waarvoor je producten vanuit huis verzendt kan vaak ook nog wel. Maar ben je kapster, dan ligt de situatie anders, aangezien je regelmatig klanten over de vloer krijgt. In zo’n geval zul je in overleg moeten gaan met de gemeente en hun toestemming moeten krijgen om jouw onderneming aan huis op te kunnen zetten.
Regels vanuit de gemeente
Wat in ieder geval belangrijk is voor een bedrijf aan huis, is dat jouw buren er geen overlast aan ondervinden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om geluidsoverlast of geuroverlast, maar ook om verkeersoverlast in gevallen waarin er veel klanten over de vloer komen. Als jouw klanten in de wijk parkeren blijven er minder plekken over voor de bewoners van de wijk om te parkeren. Dit kan voor de gemeente een reden zijn om jouw bedrijf aan huis te weigeren. In de meeste gemeenten mag je ook maar ⅓ van je woning als bedrijfsruimte gebruiken. Ten slotte mag je geen personeel laten werken vanuit een bedrijf aan huis en mag je aan je huis geen reclame maken voor jouw bedrijf. Je mag de ruimtelijke uitstraling van een woonruimte namelijk niet veranderen.