InterieurKlussen

Hoe ontstaan scheuren in de muur?

Story Highlights
  • Scheuren kunnen verschillende oorzaken hebben
  • Daling grondwaterpeil speelt een grote rol
  • Wellicht dekt de verzekering de schade

Het is de angst van elke huiseigenaar geworden en het is geen nieuwe woontrend: scheuren in de muren van je woning. Zomaar, ogenschijnlijk uit het niets. Behalve dat de scheuren in de muren van je huis er niet uitzien, word je huis door de scheuren ook gewoon minder waard en zal het aspirant kopers afschrikken. Mocht je te maken krijgen met scheuren in de muur, probeer dan de oorzaak te achterhalen om zo nieuwe scheuren te voorkomen.

De scheuren komen er natuurlijk niet zomaar

Natuurlijk komen er niet zomaar scheuren in de muur van je huis. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan simpelweg sprake zijn van verzakking, kan een scheur door droogte veroorzaakt worden en kunnen bomen in de nabijheid van je huis oorzaak zijn van de scheurvorming. Ook trekspanningen kunnen de reden van scheurvorming zijn zoals dat ook geldt voor huizen die op een fundering gebouwd zijn. Wist je dat zelfs voorbijkomend verkeer er debet aan kan zijn? En dat ook een verbouwing van een bouwbedrijf bij de buren voor scheuren in jouw muren kunnen zorgen?

Grondwaterpeil zakt

In alle gevallen is het zeer belangrijk om de oorzaak van de scheuren te achterhalen. Vaak is droogte de oorzaak van scheuren in de muur. Omdat het in ons land minder regent, zakt het grondwaterpeil behoorlijk. Dat heeft gevolgen voor de huizen, helemaal als ze gebouwd zijn op klei. Klei teert als het ware in waardoor de fundering van het huis verzakt. En zo ontstaan scheuren in de muur van je huis. Het is belangrijk om zo snel mogelijk iets aan de scheuren in de muur te doen. Dat geldt helemaal als je van plan bent de woning te verkopen. Ben je handig? Dan kun je de scheuren in de muren prima zelf aanpakken. Doe je dat, maak dan ook je tuintje weer in orde. Zo is alles weer mooi aan de buitenkant van de woning.

Wellicht dekt de verzekering de schade

Het is echter beter om altijd een professional in te schakelen. Die weet exact hoe de muren op de best mogelijke wijze gerepareerd kunnen worden. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Wat betreft de kosten is het verstandig om ook de polis van de verzekering er eens bij te nemen. Normaliter wordt schade aan je huis verzekerd door de opstalverzekering. Dit geldt echter weer niet als sprake is van problemen aan de fundering. Kijk je verzekeringspolis dus goed door, wie weet worden de kosten die je maakt voor het laten herstellen van de muren wel door jouw verzekeraar vergoed.

Gerelateerde artikelen

Back to top button