InterieurVloeren

Wat is een linoleum vloer?

Story Highlights
  • ongekende mogelijkheden met een linoleum vloer
  • Het heeft een antistatische werking
  • De kleuren en dessins zijn talrijk

Tot een aantal jaren geleden werd linoleum nog wel eens zeil genoemd. Daarmee werd linoleum echter tekort gedaan. Linoleum is nu een designvloer, geen zeiltje. Het is een natuurvriendelijk product  dat gemaakt is van honderd procent natuurlijke grondstoffen en rubber. Linoleum is verkrijgbaar in heel erg veel verschillende variaties, kleuren en dessins. Er  zijn meer uitvoeringen beschikbaar dan van welke andere vloerbekleding dan ook.  Niet voor niets kom je linoleum tegen in de woontrends van 2021.

Marmoleum is geen vloertype, het is een merknaam

Linoleum wordt nogal eens verward met marmoleum. Ten onrechte, want een marmoleum vloer is geen vloertype. Het is namelijk een merknaam. Linoleum is een zeer vlakke maar allesbehalve kille vloerbedekking. Het is zeer gemakkelijk in onderhoud en zeer vriendelijk voor het milieu. Linoleum bestaat uit een mix van lijnolie, houtmeel, harsen, jute en kalksteen. Het productieproces geldt als zeer milieuvriendelijk. De reden dat steeds meer mensen kiezen voor linoleum is simpel, het biedt heel erg veel voordelen.

Geen ongewenste elektrische ontladingen bij het aanraken van de metalen klink

Zo is linoleum anti statisch. Zo worden onaantrekkelijke elektrische ontladingen voorkomen op het moment dat je bijvoorbeeld een metalen deurklink raakt. Linoleum is ook bacteriostatisch. De lijnolie die in linoleum zit, verdwijnt langzaam uit linoleum en precies dat is wat  de voortplanting van bacteriën tegengaat.  Het is daarmee dus een perfecte vloerbedekking voor gezinnen met kleine kinderen en mensen met een allergie. Het is tevens de reden waarom je het zo vaak terugziet in bijvoorbeeld scholen.

Door licht krijg je alsnog de gewenste kleur

Kenmerk van linoleum is dat je aanvankelijk denkt dat de verkeerde kleur bij jou gelegd is. Het lijkt wel alsof er aan soort van waas over de vloerbedekking ligt. Door linoleum bloot te stellen aan licht, verdwijnt die waas echter heel snel. Overigens duurt dat met kunstlicht net iets langer dan natuurlijk licht. Na verloop van tijd ontstaat zo dus alsnog de kleur die je voor ogen had.  Boven alles is een vloer van linoleum een creatieve vloer. Je hebt de vloer in heel erg veel formaten en kunt bijvoorbeeld kiezen voor heel brede banen maar ook voor tegels van linoleum. Bovendien kun je kiezen uit tientallen verschillende kleuren en dessins. Houd bij de keuze van de vloer wel rekening met de wanden en pas je behang aan op de vloer.

Egale unikleur of juist een gewolkt dessin

Linoleum heb je in heel erg veel verschillende uitvoeringen. Zo kies je net zo eenvoudig voor een egale unikleur uitvoering als dat je een van de gewolkte dessins op de vloer laat leggen. Er zijn bovendien tal van kleurmelanges beschikbaar en kiezen steeds meer mensen voor de marmereffecten die eveneens in linoleum beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button