Interieur

Wat is een perzisch tapijt en hoe herken je deze?

In vrijwel ieder interieur in Nederland vind je tapijten. Het is echter niet zo dat ieder tapijt ook een perzisch tapijt is. Deze tapijten zijn namelijk erg uniek. Perzische tapijten worden namelijk met de hand gemaakt. Als je weet naar welke punten je precies moet kijken, kun je dit ook duidelijk zien. In dit blog bericht leggen we je graag uit wat een perzisch tapijt is en hoe je deze kunt herkennen.

Wat is een perzisch tapijt?

Als je niet veel van tapijten afweet, is het lastig om verschillende soorten tapijten uit elkaar te houden. Het kan dan zijn dat je ieder tapijt met een oosterse uitstraling gaat beoordelen als een perzisch tapijt. Het is echter niet zo dat ieder tapijt zomaar de titel van een perzisch tapijt mag krijgen. Enkel tapijten die handgemaakt worden in Iran zijn een echt perzisch tapijt. Tapijten die uit omliggende landen komen, zoals bijvoorbeeld Afghanistan en India worden Oosterse tapijten genoemd. Uiteraard moeten deze ook handgemaakt zijn om deze titel te krijgen. 

Hoe herken je een perzisch tapijt?

Een perzisch tapijt is op verschillende punten te herkennen. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar imperfecties. Een handgemaakt tapijt heeft namelijk altijd imperfecties. Het tapijt wordt handgemaakt, dat uren in beslag neemt. Het is dan ook onvermijdelijk dat er fouten in komen te zitten. Daarnaast kun je het tapijt ook herkennen aan eventuele asymmetrie. De handgeknoopte tapijten hebben namelijk altijd minstens een detail dat net anders wordt weergegeven. Specialisten herkennen hieraan direct een perzisch tapijt. Ben je er nog niet zeker van of het tapijt met de hand of in een fabriek gemaakt is? Dan kun je kijken naar de knopen. Als het met de hand gedaan is, zijn de knopen namelijk duidelijk zichtbaar. Als het perzische tapijt machinaal gemaakt is, zijn de knopen niet zichtbaar. Tot slot kunnen perzische tapijten enkel bestaan uit de wol, zijde of katoen. Als er een ander materiaal gebruikt is, is het per definitie geen perzisch tapijt!

Welke motieven kent een perzisch tapijt?

Perzische tapijten worden altijd in verschillende kleuren en patronen gemaakt. Er zijn drie bekende motieven die veel gebruikt worden. Allereerst is er een Gol patroon. Dit is een achthoekig patroon dat lijkt op een olifant. Daarnaast heb je het Shah Abbas patroon. Deze heeft motieven van onder andere de lotus, arabesk en palmbladeren. Tot slot kun je ook het Herati patroon herkennen op perzische tapijten. Dit is een bloem die wordt omringd door acanthusbladeren midden in een ruit. Door deze motieven door elkaar te gebruiken, ontstaat er een zeer mooi patroon. Een perzisch tapijt is dus zeker een mooie toevoeging voor je interieur!

Gerelateerde artikelen

Back to top button