Overig

Lekkere bonbons maken? Dit heb je allemaal nodig!

Heb je altijd al zelf bonbons willen maken? Maar weet je niet zo goed wat je hiervoor allemaal moet aanschaffen in de bakwinkel? In deze blog zetten we alle benodigdheden voor je op een rijtje. Zo heb je uiteraard chocolade en een bonbonvorm nodig, maar dit is niet het enige. Lees snel verder om erachter te komen wat je allemaal nodig hebt om zelf lekkere bonbons te maken!

Bonbonvorm om de chocolade in te gieten

Een bonbonvorm is een veelal kunststof vorm waar je meerdere bonbons uit kunt halen. Je kunt ze kopen in verschillende varianten. Zo kun je met de ene vorm perfect ronde bonbons maken, terwijl je met een andere vorm bonbons in de vorm van een hartje, diamant of kegel kunt maken. Je gebruikt dit soort vormen om de chocolade in te gieten en de bonbon op te vullen met een lekkere vulling.

Chocolade callets in een smaak naar keuze

Voor de lekkerste bonbons gebruik je natuurlijk de beste chocolade. Om bonbons te maken, moet je de chocolade smelten. Dit gaat het gemakkelijkst met chocolade callets. Chocolade callets zijn kleine druppelvormige chocolaatjes. Hierdoor kun je eenvoudig de benodigde hoeveelheid afwegen en smelt de chocolade ook snel. Chocolade callets zijn in verschillende smaken te verkrijgen, van melk en puur tot Ruby en wit.

Smeltbak of magnetron + thermometer

Om bonbons te maken moet de chocolade op de juiste temperatuur worden gesmolten. Alleen dan krijg je een mooie glanzende chocolade die na het stollen weer perfect hard wordt. Je kunt de chocolade stapsgewijs smelten in een magnetron, maar ook in een professionele smeltbak. Houd de thermometer bij de hand zodat je zeker weet dat de chocolade de juiste temperatuur heeft. Je kunt de chocolade ook au bain-marie smelten in een bak boven een pan met heet water. Houd voor pure chocolade een temperatuur van 45 à 50 graden Celsius aan en voor melk en witte chocolade een temperatuur tussen de 40 en 45 graden.

Marmeren plaat + 2 plaatmessen/krabbers

Voor het terugkoelen van de gesmolten chocolade heb je een marmeren plaat en twee plaatmessen/krabbers nodig. Stort twee derde deel van de gesmolten chocolade op de marmeren plaat en houd de chocolade in beweging met de plaatmessen/krabbers. Koel pure chocolade terug tot circa 28 à 29 graden. Houd voor melkchocolade 27 à 28 graden aan en koel witte chocolade terug tot 24 à 25 graden. Meng de teruggekoelde chocolade door het restant (een derde deel), voor de ideale verwerkingstemperatuur: puur 31 à 32, melk 30 à 31 en wit 27 à 28 graden.

Een lekkere vulling (in een spuitzak)

Nadat je de getempereerde chocolade in de bonbonvorm hebt gegoten, de overtollige chocolade hebt verwijderd en het dunne laagje voldoende hebt laten uitharden, is het tijd om een lekkere vulling aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke zelfgemaakte praliné vulling. Breng de vulling aan met een spuitzak. Vul de vorm tot net onder de rand. Dek de vorm af met opnieuw een dun laagje chocolade. Laat volledig uitharden voordat je de bonbons uit de vorm lost!

Gerelateerde artikelen

Back to top button