DuurzaamKlussen

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Vandaag de dag hoor je niets anders dan positieve dingen over zonnepanelen. Het is een serieuze investering, maar je zou er op lange termijn zeker winst op maken. In dit artikel wordt er bekeken wanneer zonnepanelen rendabel zijn en hoe lang het duurt voor je je investering hebt terugverdiend.

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is eigenlijk heel eenvoudig. De zonnepanelen worden op je dak geplaatst. Zodra de zon begint te schijnen, nemen de zonnepanelen dit zonlicht op. Een omvormer zet deze stroom om in de soort stroom die uit je stopcontacten komt. Zodra deze 

stroom is omgezet, is deze klaar voor gebruik. Je produceert met andere woorden dus je eigen energie, waardoor je geen beroep moet doen op een energieleverancier. 

Je hebt verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je bijvoorbeeld Duitse zonnepanelen, maar ook Chinese zonnepanelen. De Chinese zijn vaak goedkoper, maar met Duitse zonnepanelen ben je geruster op gebied van kwaliteit en duurzaamheid. 

Om alles uit je zonnepanelen te halen en ze volledig rendabel te maken, kan je best gebruik maken van een thuisbatterij. Wanneer je geen thuisbatterij hebt, wordt de stroom die je niet meteen gebruikt, teruggestuurd naar het elektriciteitsnet waardoor je er zelf niet veel meer aan hebt. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat deze stroom wordt opgeslagen en je het op een later punt terug kan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld in de avond zijn wanneer er niet veel stroom wordt geproduceerd door de zonnepanelen. 

Wanneer heb je je zonnepanelen terugverdiend?

Het financiële luik van zonnepanelen mag je ook niet onderschatten. Zeker wanneer je ook een thuisbatterij plaatst, is het een hele investering. Het grote voordeel is dat je geen energiefactuur meer zal krijgen omdat je je eigen energie produceert. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en de energieprijzen, duurt het ongeveer vijf tot tien jaar voor je je zonnepanelen hebt terugverdiend. 

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen zijn ongeveer twintig tot vijfentwintig jaar. Nadat je je zonnepanelen hebt terugverdiend, heb je dus nog minstens tien jaar gratis stroom. Bovendien vereisen zonnepanelen niet veel onderhoud, waardoor er niet veel extra kosten zijn. 
Zonnepanelen zorgen er dus meteen voor dat je bespaart op je energiefactuur. Bovendien heb je na enkele jaren de volledige investering terugverdiend, waardoor je nog jaren gratis stroom kan gebruiken. Zonnepanelen zijn met andere woorden dus zeker rendabel. Ben je geen fan van zonnepanelen? Kies dan voor een WTW-systeem om energiekosten te besparen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button