Energiekosten besparen met een WTW-systeem
Heb jij een woning die goed geïsoleerd is? Dan kan balansventilatie met warmteterugwinning een manier zijn om op je energierekening te besparen. Een WTW-unit wint namelijk warmte terug uit afgevoerde ventilatielucht met behulp van een warmtewisselaar en warmt hier vervolgens de lucht mee op die door de balansventilatie wordt aangevoerd. Een innovatie waarmee je jouw woning energiezuinig op temperatuur kunt houden, zonder dat het ten koste gaat van de ventilatie. Dat is niet alleen financieel gunstig, maar ook goed voor het milieu.
Wat is een WTW-systeem?
WTW staat voor ‘warmteterugwinning’. Een WTW-systeem is een vorm van balansventilatie. Bij dit type ventilatie wordt er gebruik gemaakt van twee ventilatoren en een warmtewisselaar, die samen in een ventilatiebox geplaatst zijn. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen. Met de teruggewonnen warmte wordt de frisse binnenkomende lucht vervolgens voorverwarmd. Op deze manier gaat er minder warmte verloren, wat een groot verschil is met mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning.
Zo werkt het WTW-systeem
Een WTW-unit is met behulp van buizen verbonden met een aantal afzuigpunten en inblaaspunten in huis. Deze punten vind je traditioneel in de woonruimtes en vochtige ruimtes:
– de keuken
– het toilet
– de badkamer
– de woonkamer
Via de afzuigpunten wordt vervuilde en/of vochtige lucht afgezogen, terwijl frisse lucht via de inblaaspunten naar binnen wordt geblazen. De luchtventielen op deze punten zijn afgestemd op de grootte van de ruimte, zodat er altijd precies genoeg lucht wordt afgezogen en ingeblazen. De afgezogen lucht wordt langs de warmtewisselaar in de WTW-unit geleidt. De verse lucht van buitenaf komt ook langs deze warmtewisselaar en wordt voorverwarmd met de warmte die uit de afgezogen lucht wordt gewonnen.
Wat zijn de voordelen van een WTW-systeem?
Bij een WTW-systeem gaat er minder warmte verloren tijdens het ventileren. Een dergelijk systeem heeft de volgende voordelen:
– Jouw woning koelt in de winter veel minder snel af
– Het binnenklimaat is altijd gezond dankzij voldoende ventilatie
– Lagere stookkosten
Wat zijn de aandachtspunten bij een WTW-systeem?
Een WTW-systeem heeft nagenoeg geen nadelen. Wel zijn er enkele aandachtspunten:
– Om optimaal te kunnen functioneren heeft een WTW-systeem wat meer onderhoud nodig dan gewone mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning
– Een WTW-systeem is duurder in de aanschaf dan standaard mechanische ventilatie
– Een WTW-systeem vereist een goed geïsoleerd huis
– In een woning zonder balansventilatie zullen eerst ventilatiekanalen aangelegd moeten worden waarmee schone lucht ingeblazen kan worden
Een gezond klimaat in huis met een WTW-systeem
Een WTW-systeem verwarmt de ‘gebruikte’ warme lucht die wordt afgevoerd uit de woning. Dit roept vaak de vraag op of ventilatie met een WTW-systeem dan wel zorgt voor schone lucht in huis. Het antwoord hierop is ja. De schone en vuile lucht komen namelijk niet met elkaar in contact binnenin de WTW-unit. Tijdens het proces wordt alleen de warmte die vrijkomt van de afgevoerde lucht gebruikt, en niet de afgevoerde lucht zelf.