Verlichting

Voor elk armatuur een juiste ledlamp

Ledverlichting is gemeengoed geworden en heeft definitief de gloeilamp, spaarlamp of TL-Lamp vervangen. In de jaren zestig is led op de markt gekomen en is sindsdien geperfectioneerd. Er zijn dan ook allerlei soorten ledverlichting om de woning goed en vooral duurzaam te verlichten. Benieuwd welke dat zijn? In dit artikel geven we daar antwoord op. Lees snel verder!

Van kaarslicht tot daglicht

Ledverlichting heeft definitief de plek van kunstlicht ingenomen. De energiebesparing, de lange levensduur en de beschikbare temperaturen hebben de doorslag gegeven dat ledverlichting toepasbaar is voor elke ruimte, zowel voor binnen en buiten. Led verlichting was in oorsprong koel en fel, maar nu zijn er verschillende variaties waarbij je de gewenste lichtsterkte kunt bepalen van kaarslicht tot daglicht. Met een fase-afsnijdingsdimmer kun je de lichtsterkte zelf bepalen.

Verschillende functies

De werkfunctie wordt steeds meer vermengd met de woonfunctie. Het thuiswerken is daar een voorbeeld van en het lijkt erop dat er een hybride vorm van wonen en werken ontstaat. Dit betekent verschillende behoeften van kunstlicht. Verlichting dient functioneel te zijn, maar ook sfeer te bieden. We onderscheiden dan ook basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting

Elke woning heeft vaste lichtpunten die bedoeld zijn voor de basisverlichting. Het zijn eigenlijk verzameldozen in het plafond waar armaturen op kunnen worden aangesloten. De lampen zijn geschikt om de gehele ruimte te verlichten, zoals een badkamer, toiletruimte, maar ook andere ruimten. Bekende armaturen zijn plafondlampen, spotjes en hanglampen zoals een kroonluchter. Met een dimmer, die ook als schakelaar werkt, kan de juiste lichtsterkte worden ingesteld.

Functionele- en sfeerverlichting

Functionele verlichting zorgt ervoor dat we de bezigheden met goed licht kunnen uitvoeren. De juiste verlichting in de keuken en bij de werkplek. In de keuken zien we spotjes, ledstrips of hanglampen en op het bureau natuurlijk de welbekende bureaulamp. Sfeerverlichting wordt vooral met indirect licht bereikt, bijvoorbeeld met led-strips die achter een koof zijn geplaatst.

Voor elke armatuur zijn er ledlampen; de ledlamp met de fitting E27 die bijna overal in past, de GU10 ledlampen voor spots, led TL-verlichting en ledstrips voor allerlei toepassingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button