Tuin

Alles wat je wilt weten over een zandbak in je tuin!

De tuin is een prettig speelparadijs voor je kinderen. Dit wil echter niet zeggen dat je tuin moet veranderen in een volledige speeltuin met imposante speeltoestellen. Een zandbak is een subtiele(re) oplossing, past in vrijwel iedere tuin en biedt gegarandeerd veel speelplezier. Hier lees je alles wat je wilt weten over een zandbak in je tuin.

De stijl van de zandbank

Zandbakken zijn in meerdere kleuren, materialen, vormen en maten verkrijgbaar. Er is voor ieder wat wils. Wil je graag dat de zandbak mooi opgaat in je tuin? Dan kun je kiezen voor een zandbak van hout. Je kunt zelf bepalen welke soort zandbak hout het beste bij jouw tuin past. Let er wel goed op dat het hout van de zandbak splintervrij is!

Plaats(ing) van de zandbak

Het is aan te raden een zandbak niet zomaar ergens in je tuin neer te zetten. Zeker wanneer je kinderen nog jong zijn, is het verstandig om ze in het zicht te houden tijdens het spelen. Zo kun je snel ingrijpen als er iets mis gaat. Daarnaast is het belangrijk dat de zandbak niet in de volle zon wordt geplaatst. Een kinderhuidje is kwetsbaar en verbrand snel, zeker als de zonkracht sterk is. Halfschaduw is de optimale positie, dit zorgt er namelijk voor dat het zand wel vlot(ter) kan drogen (dan in de schaduw) na een regenbui.

Breng op de plek waar je de zandbak wilt plaatsen eerst een laag worteldoek aan, zodat wortels van bomen, struiken en planten geen kans krijgen in jouw zandbak.

Voor- en nadelen van een zandbak

Voordelen:

  • Past goed in de natuurlijke uitstraling van een tuin;
  • Zorgt voor uren speelplezier;
  • Stimuleert creativiteit bij kinderen;
  • Speelgoed voor in de zandbak is relatief goedkoop.

Nadelen:

  • De zandbak is ook aantrekkelijk voor katten om hun behoefte in te doen;
  • Het zand dient regelmatig ververst te worden;
  • Er ligt al gauw meer zand naast dan in de zandbak;

Kinderen zullen het zand via hun kleding door het hele huis verspreiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button