Badkamer

Welke douchekop gebruik jij bij het douchen?

Douchen doen we eigenlijk elke dag. De inloopdouche is erg populair, maar er zijn ook mensen die bewust kiezen voor een douchecabine. Toch wordt het comfort vooral bepaald door de douchekop. Uiteindelijk bepaalt de douchekop de hoeveelheid water. Het is dus belangrijk om de juiste douchekop te kiezen. In dit artikel helpen we jou alvast een eindje op weg!

Regen- of stortdouchekop

Vooral in design badkamers wordt gekozen voor een vaste douchekop, waarbij de leidingen zijn weggewerkt. Het zijn dan vooral de grote regendouches of stortdouches die gebruikt worden. Bij een regendouche zijn de waterstralen fijner dan bij een stortdouche. De stortdouche heeft brede waterstralen vergelijkbaar met een waterval. Opvallend is de grootte van de douchekoppen. De ronde of vierkante douchekoppen hebben een afmeting van zo’n 30 centimeter.

Hoog verbruik is een nadeel

Regendouches verbruiken aanzienlijk meer water dan een conventionele handdouche. Hierdoor zijn deze douchekoppen een stuk minder waterbesparend. Een regendouche verbruikt zo’n 25 liter water per minuut. Dit betekent dat ook de warmwatervoorziening deze hoeveelheid warm water moet kunnen bieden. Om een comfortabele regendouche te krijgen is een Cw5 cv-ketel noodzakelijk. Veel cv-ketels hebben echter een mindere capaciteit.

Handdouche is waterbesparend

Een conventionele douchekop verbruikt zo’n negen liter water per minuut. Dat maakt de handdouche een stuk milieuvriendelijker. We douchen gemiddeld ruim tien minuten. Bij één douchebeurt per dag wordt bijna 33.000 liter water per jaar verbruikt. Met een waterbesparende douchekop kun je de helft besparen omdat het verbruik slechts vijf liter water per minuut bedraagt.

Handdouche is flexibel

De handdouche wordt meestal gebruikt in combinatie met een stang. Het grote voordeel is dat je de douchekop in hoogte kunt verstellen. Je kunt dan ook douchen zonder je haar nat te maken. De meeste douchekoppen hebben een verstelbare ring waarmee de kracht van het water geregeld kan worden. De meeste handdouches zijn nog steeds rond van vorm, maar er zijn ook langwerpige douchekoppen. Douchekoppen zijn uitgevoerd in chroom, messing of in een kleurstelling.

Douchekoppen bepalen in hoge mate het water- en energieverbruik. Met een waterbesparende douchekop douche je milieuvriendelijk. Het meest effectief is korter douchen. Met een eenvoudige timer kun je de dagelijkse douchebeurt instellen op vijf minuten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button