Klussen

Tafel over bed heen

Wanneer je veel in bed moet liggen na een operatie of als je nog even wat wil lezen of iets op de laptop wil doen dan zit je in bed niet echt in een lekkere makkelijke houding. In deze gevallen is een tafel over bed helemaal geen slecht idee. Maar waarom zou je zo een tafel over bed niet zelf kunnen maken? In deze blog lees je alles over hoe je het beste een tafel over bed zou kunnen maken.

Wat heb je nodig voor het maken van een tafel over bed?

Als je er voor hebt gekozen om met steigerhout te werken zoals in dit voorbeeld zit je meteen helemaal goed. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een heel ander soort hout, maar dat kan je helemaal zelf naar eigen wens en smaak invullen. Het moet natuurlijk wel bij het interieur van je slaapkamer passen. 

Als je dan toch bezig bent zou je meteen een mooie ombouw kunnen maken waar je in de warme zomer maanden heerlijk een klamboe overheen zou kunnen hangen. Hiervoor heb je alleen maar hoekprofielen en een paar balken nodig.

Dit zijn de benodigdheden:

  • 6 steigerhouten planken
  • 4 stevige wielen
  • 2 latten
  • Hoekprofielen
  • Platte profielen
  • 8 steigerhouten balken

Het stappenplan

Wanneer je gaat beginnen met het maken van je tafel over bed is het makkelijk om te werken met behulp van een stappenplan. Op die manier heb je alles goed voorbereid en weet je precies wat je wanneer moet gaan doen. Dit zorgt voor orde en structuur en zal je helpen om de tafel over bed snel in elkaar te hebben zitten.

De eerste stap:

Zorg er voor dat al het hout op maar gezaagd is. Wanneer je van tevoren de maten goed hebt opgemeten dan kan je dat bij de bouwmarkt al laten doen. Vind je het leuk om dat zelf te doen, dan kan dat natuurlijk ook. Dit gaat er alleen wel voor zorgen dat je meer tijd kwijt bent als dat je het bij de bouwmarkt al op maat zou laten zagen. 

Wanneer je de planken thuis zelf op maar gaat zagen kan je altijd meten door op een opgemaakt bed te gaan liggen en dan de planken uit te meten terwijl je in je bed ligt ( of iemand anders natuurlijk). Je moet er wel op letten dat de tafel hoog genoeg wordt om je benen er onder te kunnen leggen, maar ook niet te hoog om er comfortabel aan te kunnen eten, lezen of achter de computer te zitten.

De eerste stap:

De tweede stap

Zet met behulp van de platte profielen de steigerplanken aan elkaar vast. De hoeveelheid profielen die je daarvoor gebruikt is verschillend. Als je een brede tafel wil hebben dan heb je meer van doe profielen nodig. De schroeven moeten wel in de plank blijven en er niet bovenuit gaan steken. Let dus goed op het formaat van de schroeven. 

Zorg er voor dat je vanaf de bovenkant van de tafel ook een aantal schroeven in de zijkant schroeft w=voor extra stevigheid. Hierbij is het wel slim om langere schroeven te gebruiken om een betere beet in het hout te krijgen. 

De derde stap

Maak de zijkanten met behulp van de hoekprofielen vast aan de steigerhouten planken. Het gebruiken van hoekprofielen geven de tafel meteen extra stevigheid. Ook hierbij letten op de lengte van de schroeven.

De vierde stap

De latten die je hebt gehaald zet je tussen de zijkanten in tegen het tafelblad aan. Deze latten geven stevigheid aan de constructie. Hiermee voorkom je dat de tafel in elkaar kan klappen. Deze latten maak je ook weer bet behulp van hoekprofielen aan de tafel vast met dezelfde korte schroeven.

De vijfde stap

Nu is het zo ver dat de wieltjes er onder gezet gaan worden. Hiervoor kan je het best gewoon simpele wieltjes gebruiken die niet zwenken. Zo zorg je e voor dat de tafel alleen maar naar voren of naar achteren kan bewegen en voorkom je botsen tegen je bed aan dat weer schade aan je bed op zou kunnen leveren.

De zesde stap

Nu de tafel helemaal in elkaar zit mag je hem helemaal naar eigen wens en smaak aankleden. Je kan er wat leuke dingen op zetten zodat het geen kale bedoening is. Maar hou er wel rekening mee dat je de tafel ook nog wel praktisch te gebruiken is zonder al te veel gedoe.

Gerelateerde artikelen

Back to top button