DuurzaamInterieurKlussen

Stoel bekleden

Story Highlights
  • geef je stoel een tweede leven
  • zo geef je duurzaamheid handen en voeten
  • Check ook meteen de vulling en loszittende onderdelen

Om wat woonkamerinspiratie op te doen, gaan we het hebben over de stoelen. Waarom zou je een stoel die nog uitstekend zit maar alleen over wat gedateerde stof beschikt eigenlijk weg doen? Waarom zou je die heerlijke stoel niet gewoon een tweede leven geven? Want door de stoel opnieuw te bekleden, kan dat prima. Het is bovendien duurzaam en veel mensen die bij je op bezoek komen zullen denken dat je een nieuwe stoel hebt gekocht. Het stofferen van een stoel is nauwkeurig werk. Ben je een beetje handig dan red jij je echter prima met de klus. Bovendien geven we je hier alvast de belangrijkste voorzetjes. Met een nieuw gestoffeerde stoel lijkt het alsof je een stoel hebt gekocht volgens de nieuwste interieurtrends.

Stoel opnieuw bekleden

Heerlijke stoel, maar verkleurd of ouderwets bekleed. Doe maar weg. Nee! Zonde. Helemaal omdat het binnenwerk van een dergelijke stoel vaak nog gewoon helemaal in orde is. Het is alleen de buitenkant die wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Kwestie dus van de stoel opnieuw bekleden. En dat is dus iets wat je zelf kunt doen. Zorg voor je iets doet wel voor de juiste materialen en gereedschappen in de vorm van goed gereedschap, nieuwe stof, een nietpistool, een stift, spelden, een schroevendraaier, een schaar en eventueel nieuw schuim of andere vulling. Bepaal vooraf welke delen van de stoel je opnieuw wilt stofferen en of de vulling vervangen moet worden. Als je straks de oude stof van de stoel hebt verwijderd pak je ook de kans om te zien of sprake is van loszittende onderdelen. Die kun je vervolgens ook meteen vastmaken of herstellen.

Stofferen stoel

Maak voor je begint met het stofferen van de stoel ook altijd met je smartphone een paar foto’s van de stoel, en zeker van de details. Dan weet je in elk geval hoe het was mocht je vastlopen en dat beeld niet meer helder voor de geest hebt. Noteer de lastige plekken en hoe de stof daar vastgemaakt is. Altijd handig om op terug te vallen. Het eerste wat je daarna doet is het uitelkaar halen van de stoel. Dat is gewoon gemakkelijker omdat je op die manier overal goed bij kunt. Je verwijdert de oude stof en dat doe je zo nauwkeurig mogelijk. Gooi de stof niet weg, want die gebruik je later als mal voor het aftekenen van de nieuwe stof. Nu je de oude stof verwijderd hebt, check je de stoel op gebreken en loszittende delen. Waar nodig herstel je die.

Stoel zelf bekleden

De volgende stap als stoel zelf bekleden je doel is, is het wegnemen van de zitting van de stoel. Je neemt de oude stof en speldt die op de nieuwe stof. Vervolgens knip je nauwkeurig de nieuwe delen stof uit. Je checkt hoe het gesteld is met de vulling en het schuim van de stoel en vult die eventueel aan of vervangt die zelfs helemaal. Vervolgens leg je het zitvlak ondersteboven op en precies in het midden op de stoel. Met het nietpistool maak je een kant vast. Je trekt vervolgens de stof strak in de tegenovergestelde richting en niet ook die zijde nu vast. Dit doe je ook voor de twee andere kanten. Heb je ook dat gedaan dan controleer je of de stof goed strak is vastgeniet en leg je het zitvlak terug. Je stoel heeft nu een nieuw uiterlijk gekregen en lijkt zo weggelopen uit een trendy meubelzaak. Als je wilt kun je nog de onderkant van de stoel met een stuk stof afwerken. Zo houd je de nietjes buiten het gezichtsveld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button