Overig

Spint herkennen

Wanneer je kamerplanten aanschaft en een mooie plek geeft in jouw woning, wil je er ook zeker van zijn dat jouw planten zo lang mogelijk gezond blijven. Het is namelijk zonde dat je een plant koopt en dat deze ziek wordt. Maar het herkennen en diagnosticeren van ziektes bij planten is niet zo gemakkelijk. Sterker nog, dat is een flinke klus. Aan de andere kant is voorkomen beter dan genezen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Een hele vervelende aandoening bij een plant is spint. En hier lees je wat spint is en hoe je dit kunt herkennen, oplossen en mogelijk voorkomen.

Wat is spint?

Spint is een met het oog niet zichtbaar achtpotig beestje die leeft op de plant en zich nestelt. De spint is dus met het oog zelf niet zichtbaar maar je kunt het waarnemen met de ogen doordat je een soort van zijdeachtig web op de planten ziet zitten. Dit kan in diverse kleuren zijn. Spint is heel erg besmettelijk dus alle planten die in directe omgeving staan met de geïnfecteerde plant lopen ook risico.

Hoe herken je spint?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat je een soort van zijdeachtig web kunt zien op de plant. Wanneer je dit constateert is de spint al in een vergevorderd stadium. Wanneer je spint dus echt op de plant kunt zien is jouw plant al een tijdje een zieke plant. In extreme gevallen van spint kunnen de bladeren van jouw plant zelfs volledig bruin worden.

Tijdige herkenning van spint is dus belangrijk om ergere schade aan jouw planten te voorkomen. 

Het verhelpen van spint

Wanneer je constateert dat een kamerplant van jou spint heeft is het belangrijk om de plant direct in quarantaine te plaatsen. Zet hem ergens op een plek waar hij alleen is. Zo voorkom je dat de plant andere planten in jouw omgeving ook ziek maakt. Spint is super besmettelijk en als je niet op tijd ingrijpt dan heb je binnen een mum van tijd een kamer vol met zieke planten.

Er zijn diverse middelen online te koop die je kunt toedienen aan een plant met spint. Een van de meest vriendelijke (voor het milieu en de plant) bestrijdingsmiddelen is het toedienen van de roofmijt. De roofmijt leeft van de spint en vreet alle spint van de plant weg tot er niks meer over is. Wanneer als spint weg is sterft de roofmijt, hij zal jouw plant dus niet aanvreten. 

Maar er zijn ook andere huismiddeltjes verkrijgbaar die kunnen helpen om het probleem van spint op te lossen. Het is maar net wat jij prettig vindt om te gebruiken. 

Het verhelpen van spint

Voorkomen is beter dan genezen

Voor alles in het leven geldt natuurlijk dat het beter is om te voorkomen dan om te genezen. Dat geldt ook voor spint. Helemaal voorkomen kun je het nooit maar als je op een aantal zaken let loop je wel minder risico op een spintplaag.

Heel belangrijk voor kamerplanten is dat de plant niet op de tocht staan en dat het niet te droog is. Staat jouw plant dus heerlijk boven de kachel in de vensterbank? Dan is het heel verstandig om jouw plant regelmatig even te besproeien met de plantenspuit. Dit kan het risico op het ontwikkelen van spint enorm verkleinen. En het is in de praktijk maar een hele kleine moeite.

Verder is het dus eigenlijk zaak om planten niet heel erg dicht op elkaar te zetten. Mocht er namelijk dan een plant geïnfecteerd raken met spint is het risico dat andere buurt planten besmet raken een stuk kleiner.

Mocht je het kaal of niet mooi vinden dat er een flinke afstand tussen de kamerplanten zit kun je dit probleem ook oplossen door een leuk schaaltje met wat bloembollen tussen de kamerplanten in te zetten. Zo heb je toch ook een fleurige vensterbank maar zitten de kamerplanten niet te dicht op elkaar.

Kort samengevat

Spint op je kamerplant hebben is natuurlijk heel erg vervelend, het is niet altijd te voorkomen maar door een aantal praktische basisregels in acht te nemen verkleint het risico op spint en een spint epidemie wel aanzienlijk. 

Goed voor je planten zorgen is altijd heel belangrijk. Dus naast dat de plaats van de kamerplant belangrijk is, is het ook belangrijk dat je je planten goed verzorgd. Regelmatig even nat sproeit en goed oplet of je afwijkingen aan het blad ziet. Want als je goed voor je planten zorgt heb je er jaren plezier van.

Gerelateerde artikelen

Back to top button