Haarden

Hoe stook je een houtkachel op de juiste manier?

Ook een houtkachel kan duurzaam zijn. Belangrijk is daarbij dat je niet alleen een haard hebt die aan alle duurzaamheidseisen voldoet, maar ook dat je let op je eigen stookgedrag. Dat kan een groot verschil maken. Verantwoord stoken gaat nu eenmaal niet vanzelf, maar met een paar aanpassingen in je stookgedrag kun je er wel voor zorgen dat je omgeving geen last heeft van de uitstoot. Je kunt zowel in binnenhaarden als in tuin-haarden verantwoord en duurzaam stoken. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je dat aan kunt pakken.

Verantwoord hout stoken

Wil je je kachel duurzaam stoken, dan moet je ervoor zorgen dat de verbranding in de haard zo volledig mogelijk is. Bij een onvolledige verbranding ontstaat namelijk meer rook, fijnstof en uitstoot, waar je omgeving en de natuur last van kan hebben. Ook is het belangrijk dat je let op de kwaliteit en staat van het hout dat je verbrandt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat dat hout vrij is van chemische stoffen zoals verf en beits, en dat de vochtigheidsgraad juist is. Die moet tussen de vijftien en twintig procent liggen. Dat meet je eenvoudig met een speciale vochtmeter. Haal deze dus zeker in huis wanneer je duurzaam wilt stoken.

Hoe steek je een houthaard aan?

Duurzaam stoken doe je het beste via de Zwitserse aansteekmethode. Daarbij steek je de kachel van bovenaf aan, in plaats vanaf onderaan. Op die manier ontstaat er een vrijwel volledige verbranding. Hieronder lees je precies hoe dat in zijn werk gaat:

  • Leg de houtblokken kruislings op elkaar in de haard, van dik naar dun, totdat er een stapel is ontstaan.
  • Bovenop de stapel leg je de aanmaakhoutjes en -blokjes.
  • Steek de stapel van bovenaf aan door de aanmaakblokjes aan te steken. Zo kan het vuur zich van boven naar beneden verspreiden.

Een moderne pelletkachel

Ook een pelletkachel is een goede keuze wanneer je wilt gaan voor een haard met een hoog rendement en weinig vervuilende uitstoot. De pelletkachels van Nordic Fire is bijvoorbeeld een efficiënte (en dus zuinige en duurzame) keuze wanneer je je volledige woning met een houtkachel wilt verwarmen. Het merk staat bekend om zijn cv-houtkachels en inbouwkachels. Daarmee verwarm je je hele woning voortaan op hout. Doordat pelletkachels voor een efficiënte verbranding zorgen, zijn ze doorgaans erg duurzaam. Let er wel op dat je kachel daarvoor aan de juiste eisen voldoet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button