Interieur

Mijn plant is ziek, wat nu?

Een gezellig huis begint wat ons betreft met een aantal mooie kamerplanten. Planten zorgen immers voor luchtzuivering en zuurstof en verlagen onze stress levels. Maar hoe groen je vingers ook zijn: alle planten kunnen ziek worden. De oorzaak van een plantenziekte ligt vaak bij plaaginsecten die je kamerplant belagen. Hebben jouw planten last van een plaag zoals bijvoorbeeld wolluis? Met deze tips kun je wolluis bestrijden, de ziekte van jouw plant genezen en toekomstige plagen voorkomen.

Voorkom dat jouw plant ziek wordt

Zoals bij veel dingen kun je een plantenziekte beter voorkomen dan genezen. Het is daarom goed om te weten hoe je jouw plant een goede start geeft. Het begint al wanneer je de plant in een nieuwe pot zet. Zorg ervoor dat de pot goed schoon is voordat je de plant gaat potten. Zo voorkom je dat oude ziektes op de nieuwe plant worden overgedragen. Zet de plant vervolgens op een plek die de plant fijn vindt, want een gezonde plant heeft minder kans op ziektes. Sommige planten doen het goed in de schaduw, terwijl de andere plant zeker een paar uur zon per dag nodig heeft. Geef de plant niet te veel water en ook niet te veel voeding. Pas ook op met tocht, dat maakt kamerplanten gevoeliger.

Eerste hulp bij beestjes op de kamerplant

Zijn jouw planten toch getroffen door beestjes zoals bijvoorbeeld wolluis? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Een gemakkelijke optie is om de plant een nachtje buiten te zetten, want plagen houden niet van de vocht en de kou van de buitenlucht. Let er wel op dat het niet te koud is buiten voor de plant, want dan doe je de kamerplant meer kwaad dan goed. Je kunt de plant ook overdag buiten zetten. Kies dan wel voor een plaatsje in de schaduw. Wat je in ieder geval nooit moet doen is gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Plaaginsecten kan je heel eenvoudig en effectief met biobestrijding aanpakken.

Wat is biobestrijding?

Je kunt niet alleen wolluis bestrijden met behulp van biologische bestrijding, maar vrijwel alle plaaginsecten die voorkomen bij kamerplanten en planten in de tuin. Bij biologische bestrijding wordt er gekozen voor een biologische oplossing die geen schadelijk effect heeft op het milieu. Deze biologische oplossing bestaat vaak uit de inzet van een ander insect die de plaaginsect verslaat. Bekende insecten die tegen plaaginsecten worden ingezet zijn de roofmijt, aaltjes en lieveheersbeestjes. Je kunt deze insecten gewoon online bestellen. Zo genees jij je kamerplanten effectief en op een milieuvriendelijke manier en heb je weer een gezellig huis!

Gerelateerde artikelen

Back to top button