AccessoiresInterieur

Jouw bezittingen goed verzekeren doe je zo!

Als je een huis hebt gekocht, ben je verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Maar ook als je geen koophuis hebt, is het altijd verstandig om je bezittingen te verzekeren, met name elektronica en duurdere meubels. Een inboedelverzekering verzekert jouw bezittingen namelijk tegen schade. Toch wordt een inboedelverzekering vaak onderschat in waarde, vooral als mensen willen besparen op hun maandelijkse vaste lasten. Een opstalverzekering kun je ook afsluiten om spullen die je opslaat te verzekeren, maar deze verzekering is dan weer niet verplicht. Heb je die verzekeringen nu wel of niet nodig? In dit artikel gaan we er verder op in!

Wat heb je aan een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering gebruik je dus om de spullen in je huis te verzekeren. Hier zit echter wel een limiet aan. Een televisie valt bijvoorbeeld wel onder deze verzekering, maar een ingebouwde vaatwasser dan weer niet. Een inboedelverzekering verzekert namelijk roerende zaken in het huis. Een ingebouwde vaatwasser valt onder de opstalverzekering. De dekking van een inboedelverzekering verschilt per aanbieder, maar over het algemeen verzeker jij je spullen tegen brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme. Stel, je huis brand af, dan krijg jij jouw roerende zaken in huis vergoed via de inboedelverzekering. Als je een goedkope inboedelverzekering hebt, kan het zijn dat hier meer beperkingen aan zitten dan bij een duurdere verzekering. Bekijk dit dus goed voordat je een verzekering afsluit. 

De kosten van een inboedelverzekering 

De kosten van een inboedelverzekering hangen af van de aanbieder en de dekking die de verzekering biedt. Ook de grootte van je woning is een factor, of je bijvoorbeeld een rieten dak hebt en soms wordt er ook naar je inkomen gekeken. De premie is over het algemeen niet heel hoog bij een inboedelverzekering, vaak blijft het onder de tien euro per maand. Je hebt dan een standaard eigen risico, maar dit is meestal maar een paar tientjes. Een groot voordeel van een inboedelverzekering is vooral dat het je rust oplevert. De kans dat er bij je ingebroken wordt bestaat immers altijd. En dan ben je blij als je schade vergoed wordt. Je betaalt over het algemeen nog geen 100 euro per jaar om je inboedel te verzekeren, dus dat geld heb je er eigenlijk al uit als je één keer schade claimt. Een inboedelverzekering dekt soms ook meer dan mensen denken. Bij brand dekt de verzekering zelfs de schoonmaakkosten!

Gerelateerde artikelen

Back to top button