InterieurOverig

Wat wordt er verzekerd met een inboedelverzekering?

De meeste mensen die op zichzelf wonen sluiten een inboedelverzekering af. Dit hoeft overigens niet, want je bent niet verplicht om jouw inboedel te verzekeren. Toch is het wel aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Omdat je premie betaalt voor deze verzekering, twijfel je misschien of je hem wel of niet af moet sluiten. Laat je niet te veel leiden door de prijs, maar kijk liever naar de dekking. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je in deze tekst wat er verzekerd wordt met een inboedelverzekering.

Wat valt er allemaal onder een inboedelverzekering?

Voordat we kijken naar wat er allemaal verzekerd wordt, is het wel zo handig om te weten wat er allemaal onder een inboedelverzekering valt. In feite vallen alle spullen in huis die niet vastzitten binnen de dekking van deze verzekering, zoals een bank, eettafel, salontafel, tv-meubel en kast. Het is overigens niet zo dat alle spullen in huis gedekt worden door een inboedelverzekering. Omdat een keuken aan jouw huis vastzit, is deze bijvoorbeeld niet meeverzekerd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een vaste vloer. Dergelijke zaken vallen binnen de dekking van een opstalverzekering.

Sommige mensen denken dat alleen spullen in huis onder een inboedelverzekering vallen, maar dit is niet het geval. Ook spullen in de tuin zijn namelijk verzekerd wanneer je deze verzekering afsluit. Wanneer een loungeset, tuintafel, tuinstoelen of parasol beschadigd raken, kun je een claim indienen bij jouw verzekeraar. Spullen in een bijgebouwd zijn overigens ook meeverzekerd, evenals verbeteringen en glas van je huurwoning of appartement. Ga er overigens niet vanuit dat je ook altijd geld uitgekeerd krijgt bij schade aan jouw inboedel, want dit hangt af van de manier waarop de schade is ontstaan.

Voor deze schade ben je verzekerd

Hierboven haalden we al kort aan dat niet alle schade aan een inboedel vergoed wordt door een verzekeraar. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent voor welke schade je precies verzekerd bent als je een verzekering voor je huis afsluit. Kort door de bocht dekt een verzekeraar schade aan jouw inboedel wanneer deze is ontstaan door een onverwachte gebeurtenis. Omdat wij ons kunnen voorstellen dat dit vragen oproept, zetten we hieronder op een rijtje wat er binnen de dekking van een standaard inboedelverzekering valt.

– Schade door brand, rook en roet.
– Schade door storm, sneeuw en hagel.
– Schade door blikseminslag en inductie.
– Schade door overstroming.
– Schade door inbraak en diefstal.
– Schade door vandalisme.
– Schade aan geleende spullen.

Hoe zit het met schade die je zelf veroorzaakt?

Als de schade ontstaan is door eigen schuld, wordt dit niet vergoed door een verzekeraar als je een standaard inboedelverzekering hebt afgesloten. Wil je schade door eigen schuld meeverzekeren? Dat is bij de meeste verzekeraars mogelijk. In dat geval kies je voor een allrisk inboedelverzekering. Als je thuis een vaas omstoot, kun je bij jouw verzekeraar aankloppen. Het nadeel van een uitgebreide inboedelverzekering is dat je een hogere premie betaalt. Toch kan het je onderaan de streep veel geld schelen als je voor de meest uitgebreide inboedelverzekering kiest.

Gerelateerde artikelen

Back to top button