Tuin

Tuinieren in de zomer, dit kunt u doen!

U hoeft eigenlijk geen kalender nodig om te kunnen zien dat de zomer is aangebroken. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is in de tuin te kijken. De frisse voorjaarskleuren zijn veranderd in volle zomerkleuren. Daarnaast zult u merken dat de tuin volop in leven is. Er zijn dan ook volop mogelijkheden om te tuinieren in de zomer. Hieronder helpen we u op weg en geven we aan welke werkzaamheden u in deze periode beter even kunt laten liggen.

De langste dag

De maand juni kennen we als de periode waarin het voorjaar overgaat naar de zomer. Dit gebeurt op 21 juni, de dag die we ook kennen als de langste dag. Deze langste dag wordt aangehouden als het laatste moment dat het zomergoed nog de grond in kan. Daarnaast zult u ongetwijfeld merken dat er al behoorlijk wat onkruid opkomt. De tuin is immers volop aan het leven. Wist u dat het een prima keuze is om deze periode een laag organisch materiaal op de grond tussen de beplanting neer te leggen? Met deze natuurlijke meststof wordt de kans op uitdroging aanzienlijk verkleind en bespaart u een hoop werk met betrekking op het onkruid wieden. 

Heesters en hagen snoeien

Veel beplanting, waaronder heesters en hagen, krijgen in de periode na de langste dag een flinke groei impuls. Dit betekent niets anders dat u er verstandig aan doet om in de zomerperiode even een ronde met de heggenschaar te maken om de heesters en hagen de benodigde ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Snoeien doet immers bloeien. Let op dat u niet in de volle zon de snoeiwerkzaamheden gaat uitvoeren. De hagen kunnen dan verbranden. Onder andere de laurier, de blauwe regen, de lavendel, de buxus en de coniferen, zoals de thuja plicata kunnen in deze periode gesnoeid worden.

Als u toch met de snoeischaar een ronde door de tuin maakt, knip dan meteen de uitgebloeide bloemen uit de borders weg. Een plant heeft immers veel energie nodig om zaad te maken en deze energie kan uiteraard het beste gestoken worden in nieuwe bloei. Daarnaast zorgen de uitgebloeide bloemen uiteraard niet voor de mooiste uitstraling in een tuin.

Geef uw tuin de benodigde energie

De zomerse periode is een relatief zware periode voor een tuin. De hoge temperaturen, een eventueel mindere beschikbaarheid aan vocht en een voedingsstoffen. Het is daarom zeker verstandig om de tuin in deze periode van meststof te voorzien ter ondersteuning. Dit is zeker het geval bij pot- en kuipplanten. Deze beplanting staat immers niet in de vrije grond. Dit betekent dat de mest en beschikbare vocht ook wel eens gewoon kan opraken.

Maai het gazon wekelijks

Het is wellicht niet de leukste tuinklus maar wel een noodzakelijke. Het gazon maaien komt wekelijks terug op uw to-do lijst in de zomer. Maai een speelgazon op 3 centimeter en siergras op 2 centimeter. Als er een langere periode van droogte wordt voorspeld is het beter om 4 tot 5 centimeter aan te houden. Het is immers verstandig om het gazon niet te kort te maaien in de zomer. Het gras kan dan, als gevolg van het felle zonlicht, snel bruin worden. 

Oogsttijd in de moestuinen!

Tot slot is het goed om u erop te attenderen dat het oogsttijd is in de moestuinen. De tomaten, courgettes, rucola, paprika en verse kruiden kunnen in de zomerperiode geoogst worden. In veel gevallen zijn de appels nu ook op z’n lekkerst. U kunt ervoor kiezen om in de zomer de bloemen zaden op te vangen en deze te drogen. Hiermee beginnen nu al de voorbereidingen van het genieten van een kleurrijke tuin gedurende de volgende zomer. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button