Overig

Heb je een huurwoning? Dit zijn je rechten!

Als je een woning huurt, heb je andere rechten en plichten dan wanneer je huiseigenaar bent. In deze tijd huren veel mensen particulier en dat betekent dat er een aantal zaken zijn om rekening mee te houden. In dit artikel lees je wat jouw rechten zijn als huurder en wanneer jouw huurcontract opgezegd mag worden. 

Huur betalen en achterstand

In de particuliere sector mag je huisbaas de huurprijs zelf bepalen en jaarlijks tot een bepaald maximum verhogen. Wanneer je een huurcontract tekent, ben je vanaf de periode dat deze ingaat, verplicht om te voldoen aan de betaling van de huur. Lukt het je niet om de huur te betalen en bouw je een achterstand op? In principe mag het huurcontract dan – na het versturen van aanmaningen – ontbonden worden. Woon je in een sociale huurwoning? Dan heeft de verhuurder dezelfde rechten, maar ben je een klein beetje beter beschermd. Zo zal een huur corporatie doorgaans eerst met je in gesprek willen gaan over de reden van de huurachterstand, voordat ze drastische maatregelen treffen. Ben je benieuwd of de huisbaas in zijn recht staat? Vraag dan vrijblijvend advies aan Rechnet, een incassobureau in Den Bosch, dat voor je klaarstaat bij al je vragen wat betreft huurwoningen; of je nu huurder of huisbaas bent.

Mag ik onderverhuren?

Nee, dat mag in beginsel niet. Wanneer je een huurcontract aangaat, betekent dit dat de gehuurde ruimte alleen door jou bewoond mag worden. Ook wanneer het gaat om een bedrijfspand, mag je deze niet zelf onderverhuren. Wat wel mag: wanneer je een zelfstandige woonruimte hebt, mag je een gedeelte hiervan in bruikleen geven aan iemand anders. Wil je toch je woning onderverhuren, omdat je bijvoorbeeld een paar maanden naar het buitenland gaat en daarna weer terugkomt? Bespreek dan met je huisbaas of woningcorporatie of er mogelijkheden zijn om van de norm af te wijken en of je jouw woning tijdelijk kunt onderverhuren. Wanneer er uitdrukkelijk verzocht is om de woning of het pand niet onder te verhuren en je doet dit toch, dan mag het huurcontract ontbonden worden.

Mijn huurcontract wordt opgezegd

Wanneer je een huurcontract voor bepaalde tijd afsluit, mag deze niet tussendoor opgezegd worden. Dat geldt voor zowel de verhuurder als de huurder zelf. Heb je een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, dus zonder einddatum? Dan mogen beide partijen het contract opzeggen, mits dit drie maanden van tevoren gedaan wordt. Dat geeft je als huurder de tijd om een nieuwe woonruimte te vinden en kan de verhuurder binnen dit termijn op zoek gaan naar een nieuwe huurder. Wist je dat de verhuurder altijd moet aangeven wat de reden is van opzegging? Staat dit niet in de ontbindingsovereenkomst, dan is deze niet geldig. Krijg je tijdelijk minder loon, door ziekte of een uitkering, waardoor je achterstallige betalingen opbouwt? Als door dergelijk omstandigheden je huurcontract word ontbonden, kun je kijken of dit wel rechtsgeldig is door een advocaat in te schakelen. Wie weet komen jullie er door mediation goed uit en kun je toch je woning behouden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button