Onderhoud & schoonmaken

Hoe reinig ik mijn wasmachine?

Story Highlights
  • Ook de wasmachine kan vuil worden
  • Op 90 graden met soda of azijn
  • Reinig het zeepbakje in de vaatwasser

Gek eigenlijk. Dat je de wasmachine ook wel degelijk moet reinigen, terwijl je er blindelings vanuit gaat dat de was die je er in doet er steeds opnieuw kraakhelder weer uitkomt. Een wasmachine kan wel degelijk vuil raken. Is dat het geval, dan ruik je dat vaak, helermaal pal nadat de wasmachine uitgedraaid is. We hebben in dit artikel diverse tips waardoor je wasmachine snel weer schoon is en weer lekker ruikende was levert. Voor de beste wasmachine verwijzen we je graag door!

Vetluis in het rubberen deel tussen deur en machine

In het rubberen deel tussen de deur en de machine kan vetluis ontstaan. Soms zie je dat terug aan de was als zich bruine vlekken op de was verspreiden. Ook de lade waarin je wasmiddel doet kan zomaar erg vuil worden. Het is in elk geval altijd zeer verstandig om na elke wasbeurt de deur van de wasmachine te openen. Op die manier kan de trommel luchten en dat scheelt al heel veel. Ruik je iets aan de was? Laat de wasmachine dan een keer draaien op 90 graden, en dat zonder was. Doe een schepje soda in de trommel en dat in combinatie met de hoge temperatuur is goed om vetluis op te lossen. Doe dit twee keer per maand. Dan blijft de wasmachine lekker schoon en fris.

In de vaatwasser wordt het zeepbakje echt goed schoon

Je kunt de genoemde manchetrand waar vetluis zit prima afnemen met keukenpapier. Vetluis ontstaat als lichaamsvetten, haar en huidschilfers op de was in aanraking komen met wasmiddel. Het lade en zeepbakje dan. Je haalt de lade uit de wasmachine en maakt het grondig schoon. Om zeker te zijn dat het bakje echt schoon wordt, kun je het prima in de vaatwasser doen. Daarna laat je het zeepbakje drogen. Ondertussen heb je met keukenpapier ook dat deel waar het zeepbakje normaliter plaats heeft schoon gemaakt.

Er ontstaat na verloop van tijd altijd kalk, vet en ander vuil in de wasmachine

Na verloop van tijd kan elke wasmachine uit de witgoed vergelijker te maken krijgen met elementen als kalk, vet en vuil. Daar doe je niets aan.  Met een halve kop soda of een fikse scheut natuurazijn laat je de wasmachine op 90 graden draaien, opnieuw met een lege trommel. Op die manier lost kalk, vet en vuil als sneeuw voor de zon op en ruikt je was weer heerlijk als je het uit de trommel haalt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button