VloerenWoontrends

Hoe kies je de juiste vloer?

Een vloer is één van de belangrijkste zaken die de sfeer en beleving van het interieur in een woning bepalen. Bovendien zijn er vloeren in allerlei soorten en kleuren, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste te kiezen voor jouw woonwensen. In dit artikel willen we je dan ook graag bij die zoektocht helpen met praktische informatie en handige tips. 

Denk vooral praktisch

Laminaat, pvc, vloerbedekking, tegels… Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er een vloer van. En dan nog maar zwijgen over kleursamenstellingen en de manier van leggen. Voordat je begint aan je zoektocht naar de perfecte vloer is het belangrijk om de praktische bril op te zetten. Heb je jonge kinderen en/of huisdieren? Dan wil je je vloer waarschijnlijk makkelijk en snel kunnen schoonmaken. Denk vooraf na over je budget en de grootte van het oppervlak. Ook is het goed om te weten of er wel of geen vloerverwarming onder komt te liggen, want niet iedere vloer is hier tegen bestemd. Vloeren kopen kan nogal een lastige klus zijn. Gelukkig zijn er verschillende winkels en websites die je graag van advies voorzien. Het belangrijkste bij het kopen van een vloer is dat je deze goed ervaart. Vraag een vloerstaaltje aan of bekijk de vloer in een winkel. Zo ervaar je de vloer het beste. 

Verschillende soorten vloeren

Grofweg zijn er vijf soorten vloeren die in de meeste woningen en gebouwen toegepast worden. Hieronder worden ze allemaal kort behandeld. 

Laminaat

Laminaat is een zeer populair type vloer, omdat deze budgetproof is en toch lijkt op hout. Het is geschikt voor vloerverwarming, makkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in talloze kleuren. Licht eiken laminaat is bijvoorbeeld heel erg populair, omdat het in vrijwel ieder interieur past.  Een nadeel van laminaat is dat het niet krasvast is. Nagels van huisdieren en het verschuiven van meubels kan lelijke krassen achterlaten die je blijft zien. 

PVC

PVC is vergelijkbaar met laminaat; geschikt voor vloerverwarming, onderhoudsvriendelijk, geluiddempend en verkrijgbaar in talloze kleuren en samenstellingen. Je kunt gaan voor bijvoorbeeld een beton-, hout- of steenlook. Ook is pvc nagenoeg krasvast en heel sterk. Je vloer kan jaren mee!

Hout

Een houten vloer is een stuk duurder dan laminaat of pvc en bovendien ook nog eens bewerkelijker. Hout is doorgaans niet geschikt in combinatie met vloerverwarming en je moet uitkijken met vocht. 

Tegels

Een tegelvloer is vooral praktisch; je kunt de vloer makkelijk en snel schoonmaken én de vloer kan samen gaan met vloerverwarming. Dit is ook wel zo prettig, want alleen tegels kan heel koud zijn aan de voetjes. Je hebt tegels in allerlei soorten, maten, kleuren en afwerkingen en zelfs de kleur van de voegen kun je zelf bepalen. 

Tapijt

Tenslotte de tapijtvloer. Natuurlijk heerlijk zacht en warm aan de voetjes, maar helaas lang niet altijd even praktisch. Vlekken krijg je er bijvoorbeeld moeilijk uit en door vocht kan het tapijt losraken. Tapijtvloeren kun je echter wel goed toepassen in de slaapkamers of kinderspeelkamers. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button