Wat is geothermie en hoe werkt het?

Geothermie is de term waarmee we duiden op het gebruik van energie uit de aarde om kassen, gebouwen en huizen te verwarmen. Diep in de aarde zit heet water, dat met geothermie omhoog wordt gepompt en omgezet wordt in energie. Het is een duurzaam proces waarmee we aardwarmte kunnen gebruiken om gebouwen, huizen en kassen te verwarmen. Maar hoe gaat dat proces nu precies in zijn werk? Dat vertellen we je in dit artikel!
Hoe gaat het proces van geothermie?
Het proces start op 500 meter diepte, waar zich heet water bevindt. Gespecialiseerde bedrijven zoals VB boren in de grond vanaf die diepte warm water omhoog en zetten dit vervolgens om in energie. Deze energie noemen we ook wel aardwarmte. Hoe dieper de boringen gaan, hoe heter het water is dat naar boven komt. De bodemoppervlakte van de aarde zit rond de 10 graden Celsius en per 100 meter wordt het water zo’n 3 graden Celsius warmer. Het omhoog pompen van warm water is een behoorlijk project, dat dus alleen maar gedaan kan worden door echte specialisten. Vaak werken meerdere bedrijven samen aan zo’n project.
Wat is de opbrengst van geothermie?
Je vraagt je vast ook af wat nu eigenlijk de opbrengst is die geothermie met zich meebrengt. Geothermieprojecten zorgen voor energie voor ongeveer 4000 tot 10000 huizen. De specifieke hoeveelheid ligt aan de diepte waarop er geboord wordt en de capaciteit van de warmtebron. De doorlaatbaarheid van de grond heeft ook nog invloed op de energie die kan worden opgewekt. Geothermie is voornamelijk geschikt als basislast voor een warmtenet. Het zorgt dus voor de minimale warmte die we het grootste deel van het jaar nodig hebben. Daarnaast zorgt het dat de warmtebron altijd kan blijven draaien en dus voor constante warmte kan zorgen. Geothermie wordt dus vaak gebruikt om de kosten voor het verwarmen te beperken, aangezien er altijd al een basis warmte aanwezig is.
Verschillende soorten geothermie
Er bestaan diverse soorten geothermie: bodemenergie, geothermie en ultradiepe geothermie. Bodemenergie omvat boringen tot en met 300 meter diep, geothermie omvat boringen van minimaal 500 meter diep en ultradiepe geothermie omvat boringen vanaf 4 kilometer diep. In Nederland zijn er momenteel nog geen projecten in de ultradiepe geothermie, maar dit is wel het plan voor de toekomst. Met ultradiepe geothermie kun je namelijk nog meer warmte uit de grond halen dan met reguliere geothermie, waardoor er nog meer energie opgewekt kan worden. Geothermie wordt momenteel het meest toegepast in de Nederlandse tuinbouw. Het is een goede manier om te zorgen dat kassen altijd een constante temperatuur behouden, zonder hier te veel gas voor te hoeven gebruiken.