KlussenTuin

Groene aanslag verwijderen

Story Highlights
  • Pas op met de hogedrukreiniger
  • Schoonmaken zonder schrobben is prima mogelijk
  • Zo houd jij je terras mos- en algenvrij

Het fenomeen groene aanslag op het terras is net als de viezigheid op een hor echt elke terras- en huiseigenaar die bekende doorn in het oog. Vaak zie je in de koudere wintermaanden dat groene aanslag zich massaal nestelt op terras en tuinpad. Dat komt vanwege weinig zonlicht en de aanwezigheid van vooral veel vocht. Dit zijn ideale omstandigheden voor mossen en algen namelijk. Nu ergert men zich vaak alleen al vanwege het feit dat de groene aanslag op je tuinpad en terras niet uitziet. Vergeet echter niet dat het ook gewoon gevaarlijk is. Groene aanslag kan namelijk bijzonder glad worden. Je bent niet de eerste die op die manier lelijk gewond kunt raken,

Groene aanslag verwijderen zonder schrobben


Hoewel het veel mensen dus een doorn in het oog is, hebben weinig mensen zin om het tuinpad en terras te gaan schrobben. Voor die mensen is er goed nieuws, want ook zonder te schrobben kan groene aanslag prima verwijderd worden. Hoe je dat doet? Dat is heel simpel. Je vult een emmer met tien liter heet water. Je voegt hier vervolgens vijf eetlepels soda en vijf eetlepels groene zeep aan het water toe. Vervolgens verdeel je de inhoud van de emmer gelijkmatig over terras of tuinpad. Je laat het water met soda en groene zeep inwerken. Daarna spoel je terras of tuinpad af met water. Het resultaat: geen groene aanslag meer.

Groene aanslag tegels verwijderen zonder schrobben

Natuurlijk is het nog beter om te voorkomen dat er groene aanslag op je terras of je tuinpad komt. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dat kan door in elk geval zeer regelmatig je terras of je tuinpad schoon te maken. Daarnaast kun je kiezen voor het gebruiken van een speciale coating tegen de nare en ontsierende aanslag. Doe je dat, dan blijft je terras en tuinpad het gehele jaar vrij van algen en mossen. Dan komt het vraagstuk groene aanslag tegels verwijderen zonder schrobben niet eens aan de orde. Je krijgt dan immers niet met deze groene vijand te maken.

Laat de zeep goed vermengen met het hete water

Hiermee hebben we de manieren om een terras schoon te houden nog niet benoemd. Want een terras vrij van groene aanslag kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Hoe? Vul opnieuw een emmer met heet water. Doe wat groene zeep in het water in de emmer en laat het een half uur staan. De zeep kan zich zo goed vermengen met het hete water. Vervolgens gooi je de inhoud van de emmer over de tegels en schrob je de groene aanslag met een wat hardere bezem van je tuinpad en terras af. Daarna spoel je nog wel even goed na met water en zien je tegels er heerlijk schoon uit.

Strooi- en keukenzout gebruiken kan ook echt helpen

Nog een optie is om een gieter met lauw water te vullen. Gooi een behoorlijke hoeveelheid strooizout in de gieter. Dit mag ook keukenzout zijn overigens. Giet de inhoud van de gieter daarna over terras en tegels. Ook dan zal de groene aanslag even snel verdwijnen als dat het gekomen was. Mocht je nou gecoate tegels hebben, pas dan wel op met deze manier van werken. Dan kan het gebruik van strooizout ten koste gaan van de prachtige uitstraling van deze tegels. De toplaag wordt dan aangetast en de kleuren kunnen vervagen.

Laat het goedje een aantal dagen intrekken

Niet zelden wordt ook schoonmaakazijn ingezet om het tuinpad en terras weer schoon te krijgen. Maak je daar ook gebruik van, maak je terras dan wel eerst vrij van bladeren en blad- en zandresten. Je vult dan een plantenspuit met water en voegt schoonmaakazijn toe. Je verdunt azijn dan in een verhouding van 1 op 1. Heb je dus anderhalve liter kraanwater, dan voeg je ook anderhalve liter azijn toe. Je zorgt vervolgens dat het water op je terras terecht komt, bij voorkeur op een dag dat het zonnig is en in elk geval droog is. Laat het goedje een paar dagen intrekken en spoel het dan pas af met water. Met een hardere bezem kun je dan ook nog prima naschrobben.

Het gebruik van een hogedrukreiniger en het weg spattende vuil

Je kunt om groene aanslag te verwijderen van de tegels ook wel gebruik maken van een hogedrukreiniger. Dit apparaat is zeer krachtig en met de waterstraal zie je dat de aanslag gemakkelijk verdwijnt. Geweldig allemaal, maar door gebruik te maken van deze reiniger spat het vuil wel alle kanten op. Om die reden is het belangrijk om je terras ruim op te ruimen en zorg dat bloempotten tijdelijk ergens anders neer. Neem ook de tijd als je met een hogedrukreiniger gaat werken. Loop in een zeer rustig tempo en werk tegel voor tegel af. Dan valt het met het weg spattende vuil vaak wel wat mee. Overigens is bepaald niet elk terras voor een behandeling met deze reiniger. Zo kan de bovenste laag van de tegels beschadigd raken. En is er sprake van beschadigingen, dan krijgt vuil juist beter de kans om zich daarna weer aan de tegels te hechten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button