DuurzaamVloeren

De voordelen van een duurzame vloer

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame oplossingen in en om het huis. Op het dak liggen zonnepanelen, we installeren waterbesparende kranen en verlichten ons huis enkel nog met LED. De keuze voor een duurzame vloer ligt dan ook steeds meer voor de hand. De tijd dat de keuze van de vloer alleen afhankelijk was van de looks en functionaliteit ligt achter ons. Maar waarom is een duurzame vloer eigenlijk de betere keuze?

Wat maakt een vloer duurzaam?

Of een vloer duurzaam is hangt van verschillende factoren af. Het begint al op de manier waarop de vloer ontworpen en geproduceerd wordt. Bij een duurzame vloer worden hierbij oplossingen bedacht die het milieu zo min mogelijk belasten. Vervolgens moeten duurzame vloeren lang mee gaan. Het is beter voor het milieu wanneer je niet keer op keer een nieuwe vloer hoeft te kopen. Daarom heeft een duurzame vloer een lange levensduur en bestaat deze uit goede materialen. Tot slot moet een vloer ook na gebruik op een milieuvriendelijke manier verwerkt kunnen worden. De ideale duurzame vloer is te recyclen tot een nieuwe vloer. Op die manier wordt er zo min mogelijk afval gecreëerd.

Waarom kiezen voor een duurzame vloer?

Het belangrijkste voordeel van een duurzame vloer is het milieuvoordeel. Als je jouw steentje bij wilt dragen aan een beter milieu, is duurzame vloerbedekking een vanzelfsprekende keuze. Een duurzame vloer is echter ook beter voor je eigen gezondheid. Tot slot hoef je niet langer een keuze te maken tussen mooi en duurzaam, deze twee aspecten gaan hand in hand. Er zijn prachtige designs verkrijgbaar die uitblinken in functionaliteit en duurzaamheid. Waarom zou je dan niet kiezen voor het duurzame alternatief?

Hoe herken je een duurzame vloer?

Je herkent een duurzame vloer heel gemakkelijk aan het certificaat. Een bekend duurzaamheidscertificaat is bijvoorbeeld Cradle to Cradle. Producten met dit certificaat voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Je kunt daarbij nog een onderscheid maken tussen verschillende duurzaamheidniveaus. Zo koop je met het Cradle to Cradle Platinum certificaat een duurzame vloer van het allerhoogste niveau. Daarnaast zijn er ook gouden, zilveren en bronzen certificaten. Er zijn duurzame vloeren in allerlei soorten beschikbaar, voor iedere ruimte in huis. Of je nu op zoek bent naar een zachte vloer voor de slaapkamer of een waterbestendige vloer in de badkamer: er is heel veel mogelijk op het gebied van duurzaamheid. Ook in commerciële settings waar vloeren zwaar belast worden, is de keuze van een duurzame vloer goed mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button