Badkamer

Borrelende afvoer badkamer

Story Highlights
  • Problemen hebben vaak niets te maken met regenwater
  • De aanwezigheid van rioolvliegjes duiden op een probleem
  • Soms is het openen van een sifon al voldoende

Waarschijnlijk heeft iedereen er wel eens mee te maken gehad, met een borrelende afvoer in de badkamer. Dat borrelen, kan duiden op een probleem aan de riolering. Doorgaans is het prima gesteld met ons rioleringsstelsel, die in ons land overigens een lengte heeft van 126.000 kilometer. Is er iets met de riolering aan de hand, probeer dan zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Het is natuurlijk wrang dat als je net je huis volgens de woontrends hebt ingericht, een nare geur al je moeite teniet doet.

Met de ontluchting te maken

Vaak horen we het borrelen als het geregend heeft en denken we dat het riool het regenwater niet aan kan. Dat is echter vaak helemaal niet aan de orde. De borrelende geluiden hebben vaker te maken met de ontluchting van de afvoer. Vuil water doet een beroep op lucht om zo weg te kunnen spoelen. Is het ontluchtingskanaal verstopt, dan blijft het water staan. Komt er vervolgens nieuwe toevoer, dan kan het water dus niet terug omhoog komen. Voor de duidelijkheid, de ontluchter zit vaak op het dak. Daar kan de oplossing voor de borrelende afvoer dus liggen.

Soms zit de verstopping hoog

Er kan ook sprake zijn van een verstopping aan de gootsteen, de wastafel, de douche of bijvoorbeeld de afvoer van de vaatwasser. Dergelijke verstoppingen kunnen wijzen op een probleem met de riolering. Soms- en als je geluk hebt – zit de verstopping hoog, bijvoorbeeld in de zwanenhals van de afvoer. Dergelijke verstoppingen kun je vaak zelf tackelen. Het probleem kan echter ook gecompliceerder zijn. Zo kunnen de afvoerleidingen buiten verzakt of gescheurd zijn. Vuil water loopt dan niet door in de richting van het riool. Dan kun je dus wachten op problemen met het afvoerwater, want dat zal omhoog komen.

De aanwezigheid van rioolvliegjes

Rioolvliegjes zijn wel een aardige indicator wat betreft rioolproblemen. De aanwezigheid van rioolvliegjes heeft niets te maken met je mooie tuin, maar kan duiden op een verstopping of een breuk in de afvoer. Het kan ook duiden op een lekkage bij de kruipruimte. In alle gevallen is het zaak de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Doe je dat namelijk niet, dan zullen er steeds meer vliegjes komen. Deze vliegjes leven van vocht en organisch afval. Het borrelen in de afvoer kan ook gepaard gaan met een kenmerkende rioollucht. Een nare geur is vaak een voorbode van problemen die gaan komen en bovendien kunnen nare luchtjes de oorzaak zijn van hoofdpijn en misselijkheid. Ook dan is het zaak te achterhalen waar de geur vandaan komt. Dat is wel even zoeken, want het kan zomaar uit de badkamer komen, maar ook de afvoer van een wastafel, douche of bad. Soms is het openen van een sifon al genoeg en zie je het probleem meteen, na het schoonmaken van de afvoer is het snel gebeurd met de geur en de borrelende geluiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button