Overig

4 verschillende soorten internet abonnementen en wat ze inhouden

Ga jij verhuizen, ben je op zoek naar bespaarmogelijkheden of ben je gewoon klaar met je huidige internetabonnement? Dan ben je wellicht op zoek naar een nieuw internet abonnement. Tijdens die zoektocht kun je verschillende soorten abonnementen tegenkomen. We bespreken vier abonnementen die belangrijk zijn om te onderscheiden.

DSL-internet

Het goedkoopste type internetabonnement is DSL-internet. Vaak zijn er verschillende aanbieders waar je uit kunt kiezen. DSL-internet loopt via de telefoonkabel en is de oudste nog gangbare techniek. Het fijne van DSL-internet is dat het zich leent als besparingsmogelijkheid, maar er zitten ook echt wel wat minpunten aan. Om te beginnen is DSL-internet het minst stabiele type internetverbinding. Ook zijn de maximaal haalbare downloadsnelheden relatief laag. In theorie kun je met DSL-internet 80 Mbps halen, maar in de praktijk wordt dat beperkt door de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe verder je daarvan af woont, des te lager de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres. Het heeft dan ook geen zin om een abonnement af te sluiten voor een hogere downloadsnelheid komen, want die kun je toch niet halen. Check online wat de maximaal haalbare downloadsnelheid voor jou is.

Kabelinternet

Het zogenaamde breedbandinternet werd geïntroduceerd met de komst van kabelinternet. Dat is alweer een hele tijd geleden. Kabelinternet wordt aangeboden door de beheerder van de televisiekabel, en via die kabel loopt de verbinding dan ook. Deze techniek biedt een stabielere verbinding en aanzienlijk hogere downloadsnelheden dan bij DSL-internet, maar er zitten ook wel wat nadelen aan kabelinternet. Dat zit hem dan vooral in het feit dat er geen sprake is van concurrentie. Het gevolg daarvan is dat de prijzen hoog zijn en dat je vaak gedwongen wordt om er ook een televisie abonnement bij af te sluiten. Wil je online kunnen gamen, dan heb je minimaal kabelinternet nodig.

Glasvezelinternet

Op steeds meer adressen in Nederland is tegenwoordig glasvezelinternet mogelijk. Dit is de modernste techniek op het gebied van internet. Het werkt met lichtsignalen die door de glasvezels in de kabels gestuurd worden. Met glasvezelinternet zijn nog hogere downloadsnelheden te behalen dan bij kabelinternet. Ook is dit het enige type internetverbinding waarbij de uploadsnelheid even hoog ligt als de downloadsnelheid. Daarnaast is de bandbreedte bijna oneindig, waardoor er weinig kans is op overbelasting en je dus een zeer stabiele internetverbinding krijgt. Omdat er bij glasvezelinternet vaak wel sprake kan zijn van concurrentie, liggen de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau als bij kabelinternet, ondanks de betere specificaties.

Zakelijk internet

De drie bovenstaande soorten internet abonnement kun je particulier afsluiten, maar ook zakelijk. Dat betekent niet dat je daardoor meteen een ander soort verbinding krijgt. Als zakelijke klant kun je vooral rekenen op betere service. De lijntjes naar de klantenservice zijn korter en in het geval van een probleem word je sneller geholpen dan een particuliere klant. Daar betaal je dan wel ook extra voor. Let op dat de prijzen voor een zakelijk abonnement vaak zonder btw worden weergegeven.

Er valt dus wel wat te kiezen. Zet speelt daarbij natuurlijk ook een bepalende rol. Maar het is goed om te weten wat je krijgt voor je geld, zodat je bijvoorbeeld geen torenhoge verwachtingen hebt van een goedkoop abonnement voor DSL-internet. Voel je als ondernemer overigens niet verplicht om een zakelijk abonnement te nemen, want je mag net zo goed een particulier abonnement afsluiten. Regel wel je internetabonnement op tijd als je gaat verhuizen, want het duurt even voordat het geactiveerd is!

Gerelateerde artikelen

Back to top button