Tuin

Zorg voor een mooie afwerking van je terras met een lamellendak

Wanneer de zon begint te schijnen, wil je natuurlijk zo veel mogelijk kunnen genieten van het goede weer in je tuin. Een plek waar je daarnaast de schaduw kan opzoeken wanneer het te warm wordt, is ook mooi meegenomen. Kies er daarom voor om je terras te overkappen met een lamellendak. Het heeft verschillende voordelen en het is een klassevolle manier van afwerking.

Wat is een lamellendak?

Een lamellendak kan je vergelijken met een zonwering van jaloezieën die je gebruikt om de warmte van de zon buiten te houden. Het voordeel van lamellen is dat je ze kan aanpassen naar eigen behoefte. Wanneer je ze dichtdoet, blijft de zon volledig buiten en als je ze opendraait, kan je ten volle genieten van de zon. 

De prijs van een lamellendak wordt door verschillende factoren bepaald. Een eerste belangrijk element is natuurlijk de grootte van het dak. Meestal wordt een lamellendak op maat gemaakt naar jouw wensen. Een tweede factor die meespeelt in de prijs zijn de opties die je wil toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een warmte-element toe te voegen aan je dak. Zo kan je op frissere avonden toch nog buiten genieten. Bovendien bepaalt de plaats van het dak ook mee de kostprijs. Het is mogelijk om een lamellendak te plaatsen wanneer je op een appartement woont, maar indien dit niet op het gelijkvloers is, wordt er vaak een extra kost aangerekend. Wanneer je dus een schatting wil hebben van de kostprijs van een lamellendak, kan je best een offerte aanvragen. 

Wat zijn de voordelen van een lamellendak?

Een van de grootste voordelen is dat je zelf de lichtinval kan bepalen. Wil je volledige schaduw? Dan kan je de lamellen helemaal sluiten. Wil je toch dat er wat zonlicht doorkomt? Dan kan je zelf kiezen hoever je de lamellen openzet. Een tweede voordeel is dat je niet enkel beschermd bent tegen fel zonlicht, ook regen kan geen roet meer in het eten gooien. Bij sommige lamellendaken zijn er zelfs regensensoren ingebouwd zodat het dak automatisch sluit wanneer het begint te regenen. 

Wat een lamellendak ook zo populair maakt, is dat de doorloophoogte ook volledig hetzelfde blijft. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een zonnescherm, kan de doorloophoogte op het uiteinde te laag zijn omdat er afwatering mogelijk moet zijn. Dit probleem heb je niet met een lamellendak. Het dak is volledig horizontaal en kan zonder moeilijkheden geplaatst worden op de plaats die jij wil. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button