InterieurOnderhoud & schoonmaken

Zo maak je jouw houten jaloezieën schoon

Het is niemands favoriete klusje, maar toch ontkom je er niet aan. Na verloop van tijd is raamdecoratie namelijk toe aan een schoonmaakbeurt. Heb jij houten jaloezieën voor de ramen hangen? Dan kun je deze gemakkelijk opfrissen door het stof te verwijderen en ze af te nemen met een vochtige doek. Hoe je dat het makkelijkst doet? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Voorbereidingen

Hoewel schoonmaken nooit leuk is, heb je dit klusje met de juiste voorbereidingen zo geklaard. Wanneer je de juiste benodigdheden bij de hand hebt, kun je aan één stuk door werken en dat is wel zo makkelijk. Wij raden je aan om ten minste een emmer water, meerdere zachte doeken en een trapje te pakken. Daarnaast is het handig om de jaloezieën te sluiten voor je gaat beginnen.

De jaloezieën afstoffen

Je begint altijd met het afstoffen van de jaloezieën. Je kunt dit doen met een plumeau of zachte doek, maar er bestaan ook speciale borstels voor jaloezieën. De stofzuiger met een borstel opzetstuk is ook een veelgebruikt hulpmiddel. Begin altijd bovenaan en wrijf voorzichtig langs de lamellen. Je zult zien dat jouw houten jaloezieën er daarna gelijk een stuk frisser uitzien.

Vochtig reinigen met een doekje

Heb je al het stof verwijderd? Dan kun je de lamellen controleren op hardnekkig vuil. Wanneer dit aanwezig is, dan zit er niets anders op om een vochtige spons of vochtige doek te gebruiken. Hiermee kan je het hardnekkige vuil van de houten jaloezieën afnemen. Gebruik hierbij een klein scheutje allesreiniger en absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen. Zo blijft de coating van de jaloezieën intact.

Onze tips

Houten jaloezieën zijn niet vochtbestendig. Dit betekent dat het hout kan uitzetten of krimpen wanneer het nat wordt. Maak de jaloezieën daarom nooit echt nat en zorg dat je ze na de vochtige reiniging goed laat drogen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je ze het best gelijk afdrogen met een schone doek. Maak jouw jaloezieën daarnaast voorzichtig schoon en zorg dat je de lamellen niet te ver buigt. Het zou namelijk zonde zijn als je een lamel breekt. Ga je met de stofzuiger aan de slag? Zet deze dan op de laagste stand.

Gerelateerde artikelen

Back to top button