HalKlussen

Zijn er regels voor het bouwen van een trap?

Overal zijn tegenwoordig regels voor, zo lijkt het. Nu zou je niet zo snel denken ‘ik moet even de regels van een trap bouwen opzoeken’ wanneer je een trap bouwt. Het klinkt een beetje vreemd. Toch is er in het Bouwbesluit, de regels die de overheid opgesteld heeft waaraan je moet voldoen wanneer je iets bouwt, een set van regels voor trappen opgenomen. Het is dus belangrijk om bij het bouwen van een trap op de hoogte te zijn van deze regels. Wat zijn deze regels en waar dienen ze voor?

Het Bouwbesluit

De regels verschillen ook per gebruiksfunctie van het gebouw waar de trap in geplaatst wordt. Zo hoeft een trap in een gebouw met een industriefunctie het minste regels te volgen en een gebouw met een bijeenkomstfunctie de meeste regels. Er is voor iedere gebruiksfunctie nagedacht, zelfs voor de celfunctie en voor wanneer een bouwwerk geen gebouw is. Ook verschillen de regels tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Bij nieuwbouw moet bijvoorbeeld standaard aan beide kanten van de trap een leuning geplaatst worden, waar dit bij bestaande bouw niet verplicht is. De gemiddelde trappenfabriek zal de regels door en door kennen, voor de particulier is het een pittig document.

Voornaamste doel

Als je het Bouwbesluit als leek in de bouwwereld doorleest is het nogal een taai document. Er is echter één thema wat constant terugkomt: veiligheid. Omdat het Bouwbesluit voornamelijk voor grootschalige bouw is opgesteld is dit zeker niet verrassend. De veiligheid van de (nieuwe) bewoners van de woningen staat voor de overheid voorop. Voor trappen is het belangrijk om er zeker van te zijn dat iedereen (lichamelijk gehandicapten hier even buiten gelaten) de trap veilig kan gebruiken, met name in geval van noodsituaties. Ook hier speelt de gebruiksfunctie natuurlijk een rol in de regelgeving. Deze wordt aangepast om per functie de trap veilig genoeg te maken voor gebruik. 

Meten is weten

Het grootste gedeelte van de regels over trappen in het Bouwbesluit gaat over wat de afmetingen van de onderdelen van een trap mogen zijn en de afstand dat deze onderdelen van elkaar af mogen staan. Hierdoor is het het belangrijkst om het Bouwbesluit goed bij je te hebben bij het uitmeten en uittekenen van de trap die je wil bouwen. Dit kan een groot karwei zijn, mede door de regelgeving. Een trappenspecialist heeft vaak doorgewinterde professionals en moderne software die de meet- en tekenprocessen een stuk gemakkelijker maken. Je kunt stellen dat de belangrijkste dingen in een trap bouwen het perfect uitmeten en uittekenen van de trap zijn. Zowel voor het passend maken van de trap in het gebouw als voor de veiligheid van de trap.

Gerelateerde artikelen

Back to top button