Verhuizen

Welke makelaarskosten zijn er bij verkoop eigen woning

Het verkopen van een woning lijkt gemakkelijk, maar zonder het inschakelen van een makelaar kan dit echter enige tijd en moeite nemen. Er komen natuurlijk vrij hoge makelaarskosten kijken bij deze service. Ga direct verder met lezen als je wilt weten welke makelaarskosten er zijn bij het verkopen van een eigen woning.

Opbouw makelaarskosten

Het is verstandig om na te gaan op welke wijze de makelaarskosten zijn opgebouwd. In de meeste gevallen kan je uitgaan van deze componenten:

  • Opstartkosten: De kosten om al het voorbereidwerk te regelen.
  • Courtage: De kosten voor het succesvol afronden van de verkoop.

Ben je benieuwd naar wanneer je courtage van een makelaar moet betalen en wat de courtage eigenlijk is? De courtage, ook wel makelaarscourtage genoemd, wordt opgebouwd uit een vast bedrag samen met een percentage dat afgesproken wordt tijdens de onderhandeling. Makelaars die topkwaliteit leveren, zoals vb&t, bieden een zo optimaal mogelijke verhouding tussen de prijs en het percentage.

Wanneer courtage betalen

Het betalen van de courtage doe je bij de notaris, op moment dat de verkoop rond is en het papierwerk wordt geregeld. De courtage wordt berekend op basis van de verkoopprijs en zal van tevoren vastgesteld worden. Hoe hoger de verkoopprijs, des te hoger de courtage. De courtages kunnen flink verschillen afhankelijk per makelaar je kiest, maar je kunt uitgaan van een gemiddeld van 1 tot 3%. 

Nog meer kosten?

Je gaat naast de opstartkosten en de courtage te maken krijgen met extra makelaarskosten op moment dat de makelaar extra diensten geleverd heeft. Het gaat om eventuele aanvullende diensten die buiten de standaardprijs vallen. Wil je zeker zijn van je zaak en sterk in de schoenen staan? Maak dan duidelijke mondelinge afspraken en leg deze schriftelijk vast.

Aftrekbare kosten?

De meeste makelaarskosten betaal je aan het eind van de verkoop. Het merendeel van deze kosten wordt zonder BTW aangegeven en deze kosten zijn niet van de belasting aftrekbaar. Je kunt echter wel andere zaken zoals een woningtaxatie van de winst aftrekken.

Hoge kosten, toch een makelaar?

Al kunnen de kosten van een verkoopmakelaar flink oplopen, het loont altijd om een expert in te huren wil je je woning sneller en gemakkelijker verkopen. Een makelaar is namelijk goed op de hoogte van waar op gelet moet worden, heeft goede onderhandelings- en communicatieve vaardigheden en kan precies aangeven wat een marktconforme vraagprijs voor je pand is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button