Tuin

Bescherm je tuinhout met beits

Tuinhout beschermen doe je met beits. Ga je een nieuwe schutting of tuinhuisje plaatsen en is het hout nog niet beschermd tegen allerlei weersomstandigheden? Behandel het dan zeker. Door tuinhout te behandelen met een speciale verf zorg je ervoor dat het tuinhout optimaal beschermd wordt. Het zou immers zonde zijn dat je iedere vijf jaar je schutting of tuinhuisje moet vervangen omdat het hout is gaan rotten. Door het hout te behandelen met een beits zorg je ervoor dat het hout niet gaat rotten en kan blijven ‘ademen’ zonder dat het krom trekt wanneer het veel geregend of gevroren heeft. 

Verschillende soorten 

Beits is verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb je onder andere speciale beits voor binnen, maar ook speciale verf voor buiten. De verf voor buiten trekt extra diep in het hout zodat het hout extra goed beschermd wordt tegen vocht. Binnenbeits kun je onder andere gebruiken om een houten eettafel of trapleuning mee te behandelen.  Binnenbeits zorgt er namelijk voor dat het hout beschermt wordt tegen huidvet. Daarnaast is binnenbeits stoot- en krasvast waardoor er niet zomaar krassen op je eettafel zullen ontstaan wanneer is behandeld en je hier je sleutels neerlegt. Naast binnenbeits en buitenbeits is er ook nog speciale tuinbeits. Deze verf gebruik je enkel voor echt tuinhout zoals het hout van schuttingen en tuinhuisjes. Wanneer je de houten kozijnen in je overkapping wilt beschermen, kun je hier het beste buitenbeits voor gebruiken. 

Transparant of een leuk kleurtje?

Naast dat beits verkrijgbaar is in verschillende soorten, is deze verf ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kunt kiezen voor transparante verf zodat de originele kleur van het hout goed zichtbaar blijft, maar je kunt ook kiezen voor een kleurtje. Misschien heb je onlangs wel een tuinhuis met terras gemaakt en wil je de achterwand van het terras voorzien van een leuk kleurtje? Wanneer je aan de slag gaat met buitenbeits, is de kans groot dat deze verf terpentine bevat. Ga om deze reden zorgvuldig te werk wanneer je aan de slag gaat met deze verf. In verf op terpentinebasis zitten vaak allerlei organische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het optreden van een allergische reactie. 

Kies de juiste beits 

Of je nu je houten eettafel van een nieuwe beschermlaag wilt voorzien, of ervoor wilt zorgen dat het houten speelhuis van je kinderen optimaal beschermd is tegen allerlei weersomstandigheden, het is belangrijk dat je altijd de juiste beits gebruikt. Weet je niet precies welke verf je nu het beste kunt gebruiken of twijfel je over een bepaalde kleur? Dan is het altijd mogelijk om advies te vragen aan een deskundige. Zo ben je verzekerd van het mooiste eindresultaat. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button