Klussen

Zelf houtrot repareren? Hier moet je rekening mee houden!

Als je houtrot hebt ontdekt in bijvoorbeeld je kozijn, dan is het zaak dat je dit snel repareert. Zo voorkom je namelijk dat houtrot doorzet en dat je over een tijdje het hout volledig moet vervangen. Houtrot kun je gelukkig zelf gemakkelijk repareren. We vertellen je hoe je dat precies doet en waar je rekening mee moet houden.

Houtrot ontstaat wanneer er vocht in het hout komt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er barsten in de verf zitten. Er kan dan vocht in het hout trekken. Dit is een voedingsbodem voor schimmel in hout. Dan ontstaat een schimmel in het hout, waardoor het gaat rotten. Houtrot zorgt ervoor dat het hout zacht wordt en gemakkelijk afbrokkelt. Door snel te handelen, kun je een groot deel van het hout nog redden.

Gebruik de juiste materialen

Ga je houtrot, in bijvoorbeeld je kozijn, zelf repareren, dan is het erg belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Kies voor een goed schuurmachine waarmee je de verf weg kunt schuren. Vervolgens ga je aan de slag met een houtfrees. Met een houtfrees kun je al het houtrot weghalen. Zorg ervoor dat je echt al het zachte, vochtige hout verwijderd. Zo weet je zeker dat alle houtrot weg is. Je kunt het hout daarna versterken met een houtversterker. Dit versterkt het hout en zorgt ervoor dat de ondergrond goed hecht met een houtrotvuller. 

Het belangrijkste materiaal dat je natuurlijk echt niet kunt missen is natuurlijk een houtrotvuller. Dit is een vulmiddel op basis van epoxy en moet je mengen voor gebruik. Er zijn verschillende houtrotvullers op de markt. De een is makkelijker in gebruik dan de andere. Kies je voor de Houtrotvuller van EAZYFIX®, dan weet je zeker dat je een erg gebruiksvriendelijk product koopt.

Wacht niet te lang

Houtrot kun je herkennen aan loszittende verf en hout dat wat zachter aanvoelt wanneer je erop drukt. Zodra je houtrot ontdekt, is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Wacht je namelijk te lang met het verhelpen van houtrot, dan krijgt het de kans om zich uit te breiden en kan het hele stuk hout wegrotten. Dat is natuurlijk zonde, want dan moet je het hele stuk hout vervangen en kun je het niet simpelweg meer repareren.

Zorg voor een goede afwerking

Als je houtrot repareert, moet je voor een goede afwerking zorgen. Zorg ervoor dat je de houtrotvuller zorgvuldig aanbrengt en goed laat uitharden. Vervolgens kun je over de houtrotvuller heen verven. Doe dat zorgvuldig en breng meerdere dekkende lagen aan, zodat er niet gemakkelijk meer vocht op het hout komt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button