AccessoiresTuin

Winterafdekking? Zorg dat je hem op tijd bestelt!

Waarom nu al een zwembadafdekking nemen voor de volgende zomer?

Het lijkt misschien niet voor de hand liggend, omdat de zomer net afgelopen is en de volgende zomer nog ver weg lijkt. Toch zijn er in ieder geval vier redenen om nu alvast een zwembadafdekking op maat te laten maken voor de volgende zomer. 

In dit artikel vertellen we jou wat deze redenen zijn en waarom je beter nu al werk kunt maken van de zwembadafdekking. 

Klaar wanneer de zomer aanbreekt

De eerste reden om nu alvast een zwembadafdekking op maat te nemen is omdat de tijd sneller gaat dan je soms wilt. Voordat je het weet is het voorjaar aangebroken en telt april een aantal dagen die door zouden kunnen voor een heuse zomerdag. Op die momenten wil je dat jouw zwembad in de tuin in topstaat is, zodat je er meteen in kunt plonsen. 

Kies je overigens voor een lamellen zwembadafdekking, dan profiteer je bovendien al vroeg in het voorjaar van de isolerende werking van de afdekking. De holle buizen bevatten namelijk stilstaande lucht die als een warme deken voor het zwembad werken. Hierdoor wordt de vroege voorjaarszon optimaal benut, door het water in het zwembad warm te houden. 

Tijd om je tuin weer te laten begroeien

Als je investeert in een zwembadafdekking, wil je natuurlijk van alle gemakken voorzien zijn. Het handmatig verwijderen van de afdekking wanneer je wilt genieten van je zwembad, is voor de meeste mensen dan ook geen optie! 

Gelukkig worden de meeste afdekkingen voor het zwembad geleverd met een oprolsysteem. Dit oprolsysteem heeft echter na plaatsing een nadeel: doordat het verankerd wordt in de grond, gaat dit ten koste van de beplanting en begroeiing. 

Door al vroeg, voordat het zwemseizoen begint, een afdekking inclusief oprolsysteem te nemen, geef je de natuur de tijd om zich te herstellen. Tegen de tijd dat je in het voorjaar de eerste duik gaat nemen ligt het zwembad er dan tiptop bij! 

Wachtrij bij fabrikant

Hoewel het zo’n 25 jaar geleden ondenkbaar was dat je een eigen zwembad in de tuin had, is dit in de de afgelopen 10 jaar sterk veranderd. De Corona pandemie heeft in de vraag naar zwembaden zelfs een piek veroorzaakt, doordat veel mensen toch een vakantiegevoel wilden creëren. 

Een zwembad in de tuin is al met al erg populair geworden en dat leidt soms tot wachtrijen bij fabrikanten van zwembaden en toebehoren zoals afdekkingen. Helemaal wanneer je er één op maat wilt laten maken, moet je rekening houden met een wachttijd op de levering.

Wil je je keuze dus niet af laten hangen van de afdekkingen die op dat moment beschikbaar zijn, dan is het verstandig al vroeg een zwembadafdekking te bestellen. Je weet dan zeker dat je er één hebt wanneer je hem echt nodig hebt. 

In de winter maak je minder gebruik van de tuin

Ervan uitgaande dat jij er net als de meeste andere mensen voor kiest een afdekking met oprolsysteem te nemen, zullen er een aantal werkzaamheden in je tuin plaats moeten vinden. 

De verankering van het oprolsysteem wordt meestal gedaan met behulp van beton. Dit geeft, vooral tijdens de werkzaamheden, nogal wat rommel en geluidsoverlast in je tuin. Dat is vooral vervelend wanneer jij nét een relaxmiddag in de zon hebt gepland na een lange werkweek. Wanneer je deze werkzaamheden in het najaar of in de winter plant, heb je hier vrijwel geen last van. 

Met andere woorden: door de winterafdekking en het oprolsysteem in de winter te laten plaatsen, heb je wel de lusten (in de zomer) maar niet de lasten!

Gerelateerde artikelen

Back to top button