KlussenVerhuizen

Welke isolatieplaat is geschikt voor jouw bouwwerk?

Ben je op het moment bezig met bijvoorbeeld het bouwen van een huis. Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal kan kopzorgen opleveren. Vaak wordt gedacht dat isolatiemateriaal alleen bedoeld is voor het binnenhouden van warmte in je woning. Echter, isolatiemateriaal kan meer dan alleen dat. 

Functies van isolatiemateriaal

Vaak wordt gedacht dat isolatie alleen zorgt voor het binnenhouden van warmte tijdens de donkere wintermaanden. Natuurlijk bezorgt isolatiemateriaal je natuurlijk ook een koel onderkomen tijdens de warme zomermaanden, wanneer de temperaturen buiten kunnen stijgen tot rond de 30 °C. Bovendien kan isolatie als geluidswerend dienen, wanneer je bijvoorbeeld een muziekliefhebber bent. Het geluidswerend maken van je vertrekken noemen we ook wel akoestisch isoleren. Naast dat isolatie zorgt voor gemoedelijke temperaturen in je huis, zal het ook enorm in de portefeuille schelen. Zo is het niet nodig om telkens de airconditioning in je woning in te schakelen. 

Toepassingen van isolatiemateriaal

Nu je de verschillende functies en noodzaak van isolatie kent, is het handig om een keuze te maken waarvoor je isolatie zal gaan gebruiken. Zo zal je dakisolatie er compleet anders uitzien dan je spouwmuurisolatie en daarnaast zal de vloerisolatie uit ander materiaal bestaan dan je dakisolatie. Daar komt ook nog eens bij kijken dat een hellend dak ander isolatiemateriaal vereist dan een plat dak. Kortom: ingewikkelde vragen wanneer je weinig verstand van de bouw hebt. 

Soorten isolatiemateriaal: PIR, EPS, XPS, glaswol of steenwol? 

PIR isolatie is misschien wel het meest bekende isolatiemateriaal dankzij z’n hoge isolerende waarde. Bovendien is PIR geschikt om zowel daken, vloeren als muren te isoleren. Glaswol is ook isolatiemateriaal die je voor daken, vloeren en muren kunt gebruiken. Glaswol wordt ook vaak gebruikt voor het akoestisch isoleren van je vertrekken. 

Daarnaast is het mogelijk om voor EPS te kiezen. EPS wordt in de volksmond ook wel piepschuim of tempex genoemd. Deze platen zijn echter alleen geschikt voor bodemisolatie en platte daken. Ben je opzoek naar isolatiemateriaal die vochtwerend en schimmelbestendig is? Kies dan voor XPS. Dit materiaal leent zich perfect voor isolatie in badkamers, zwembaden en sauna’s.  

Steenwol is de scherpst geprijsde variant isolatiemateriaal. Steenwol is onbrandbaar en volledig recyclebaar. Vaak wordt dit materiaal gebruikt voor het isoleren van plafonds, zolders, hellende daken en vloeren. Het nadeel van dit materiaal is dat het begint te jeuken wanneer je er zonder beschermingsmiddelen mee in contact komt. 

Een keuze maken tussen de verschillende isolatiematerialen

Inmiddels nog geen keuze kunnen maken tussen de verschillende isolatiematerialen? Sleiderink Bouwmaterialen biedt een ruim assortiment aan met verschillende isolatiematerialen. Weet je nog niet welke soort isolatie je wilt gaan gebruiken? Neem dan contact op met één van de productspecialisten van Sleiderink.

Gerelateerde artikelen

Back to top button