Klussen

Welke dakbedekking is het voordeligst?

Helaas heeft je dakbedekking niet het eeuwige leven: op den duur zal de dakbedekking aan vervanging toe zijn. Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. En juist deze weersinvloeden hebben invloed op de kwaliteit van je dakbedekking. Er ontstaan beschadigingen met lekkages tot gevolg. In dit artikel lees je niet alleen meer over het vervangen van je dakbedekking, maar ook over welke soort dakbedekking het voordeligst is.

Dakbedekking vervangen: hoe zit dat?

Iedere soort dakbedekking heeft een bepaalde levensduur, die wordt beïnvloed door het weer. Over het algemeen geldt dat platte daken eerder aan vervanging toe zijn dan hellende daken. Dit komt omdat platte daken meer last hebben van weersinvloeden. Houd voor platte daken 25 tot 40 jaar in gedachten en voor hellende daken 60 tot 80 jaar. 

Het kan ook zo zijn dat de dakbedekking eerder dan het einde van de levensduur aan vervanging toe is.

Vaak kun je dit zelf eenvoudig herkennen aan een van de volgende signalen:

 • Beschadigingen aan de dakbedekking: wanneer je je dak regelmatig inspecteert, zul je beschadigingen zoals scheuren, blaren, plooien en missende of scheve dakpannen. 
 • Beschadigd loodwerk. 
 • Lekkage: lekkage is een van de gevolgen van beschadigde dakbedekking. Lekkage komt op iedere plek van het dak voor. 
 • Vochtproblemen: vochtplekken aan de binnenkant van je dak of op het plafond is een belangrijk teken dat je dakbedekking aan vervanging toe is. Het geeft eigenlijk aan dat er ergens een lekkage zit.

Een ander belangrijk signaal dat de dakbedekking aan vervanging toe is, is dat beschadigingen of lekkages na reparatie steeds sneller terug blijven keren. Wacht niet te lang met het inschakelen van een dakdekker wanneer je vermoed dat je dakbedekking aan vervanging toe is. Dit heeft namelijk vervelende gevolgen, zoals schade aan de dakconstructie en hoge reparatiekosten. 

Voordelen dakbedekking vervangen

Het vervangen van de dakbedekking brengt verschillende voordelen met zich mee volgens de website Dakdekkersgids.nl. Je dak ziet er weer als nieuw uit en de algehele uitstraling van je woning is weer netjes en verzorgt. De levensduur van je dak is weer verlengd, zo hoef jij je dakbedekking niet meer te vervangen. Wel is het belangrijk om je dak jaarlijks te laten onderhouden door de dakdekker, zodat de kwaliteit van je dakbedekking ook goed blijft. Daarnaast stijgt de waarde van je woning.

Wist je dat het vervangen van de dakbedekking het ideale moment is om je dak te isoleren? Zo bespaar je jaarlijks tot wel honderden euro’s op je energierekening en blijft je woning het hele jaar door een aangename temperatuur behouden. 

Soorten en kosten dakbedekking

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking. Je keuze is vooral afhankelijk van het type dak: voor platte daken zijn er andere soorten dakbedekking dan voor hellende daken. 

Dakbedekking voor platte daken: 

 • EPDM: EPDM is een elastische soort dakbedekking. Hierdoor is EPDM goed bestand tegen weersinvloeden, zoals neerslag en Uv-straling. Voor EPDM-dakbedekking moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €60,- en €80,- per m² en heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar. 
 • Bitumen: bitumen is een populaire soort dakbedekking voor platte daken. Het is budget-proof en kwalitatief van goed. Bitumen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en type afwerkingen. Per m² kost bitumen €40,- tot €60,- per m² en het heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar.
 • Pvc: net als EPDM is ook pvc een elastische soort dakbedekking en daardoor goed bestand tegen weersinvloeden. Pvc-dakbedekking kost €50,- tot €70,- per m². De gemiddelde levensduur is 15 tot 40 jaar.
 • Groendak: bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Het vereist hierdoor meer onderhoud maar heeft uitstekende kwaliteiten. Het heeft een lange levensduur van 50 tot 70 jaar en kost gemiddeld €40,- tot €200,- per m²

Dakbedekking voor hellende daken: 

 • Dakpannen: dakpannen zijn de populairste soort dakbedekking. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en maten. Gemiddeld kosten dakpannen €30,- tot €60,- per m² en gaan ze 30 tot 50 jaar mee. 
 • Leien: leien hebben een exclusieve uitstraling. Ze zijn licht, en hebben een lange levensduur van 25 tot 100 jaar. De gemiddelde prijs ligt tussen de €65,- en €120,- per m²
 • Dakplaten: ben je op zoek naar een goedkope optie? Dan zijn dakplaten het geschiktst: ze kosten €20,- tot €60,- per m². Dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals metaal, bitumen, kunststof, staal en aluminium. Dakplaten hebben een levensduur van 20 tot 50 jaar. 
 • Rieten: riet is een traditioneel soort dakbedekking welke je vaak ziet in een landelijke omgeving. Het leggen van een rieten dak is erg arbeidsintensief en daardoor is het ook wat duurder: zo’n €70,- tot €95,- per m². De gemiddelde levensduur van een rieten dak is 30 tot 35 jaar.
 • Zink: zink is zeer flexibel materiaal, gemaakt van metaal. Het is de duurste soort dakbedekking voor een hellend dak, gemiddeld betaal je €90,- tot €110,- per m². De levensduur is wel erg lang, zo’n 70 tot 100 jaar. 

De voordeligste soort dakbedekking 

Welke soort dakbedekking het voordeligst is, hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan je eigen wensen en eisen, maar ook je budget en wat het beste bij je woning past. Een rieten dak past niet goed in de stad, maar is mooier op een landelijke omgeving. Ook bepaald de dakbedekking voor een groot deel de uitstraling van je woning: houd hier rekening mee.

Gerelateerde artikelen

Back to top button