Overig

Alles over domotica

Je kunt er tegenwoordig bijna niet om heen, domotica. Van een afstandje de kachel bedienen zodat je nooit koud hoeft te zitten, de lichten uit doen van af je bed zodat je niet meer hoeft op te staan en ga zo maar door. Ondanks dat bijna iedereen er wel van heeft gehoord blijft het een moeilijk onderwerp. Want wat houdt het nou precies in?

Wat is Domotica?

Het gaat volledig om automatiseren en het je zo makkelijk mogelijk maken. Domotica is dan ook de verzamelnaam voor alle slimme apparaten. Je kent het misschien beter als ‘huisrobots’ of ‘zelflerende apparaten’ of misschien gewoon ‘Smart’. Het woord domotica komt van het Latijnse woord Domus, wat huis betekent, en Tica, wat toegepaste wetenschap betekent. 

Voor iemand die nog nooit heeft gewerkt met deze apparaten kan het een spannende uitdaging zijn. Het lijkt ingewikkeld, en dit kan een afschrikwekkend effect hebben. Maar dit is, net als met heel veel andere dingen, een kwestie van wennen en doen. Een elektricien kan een domotica systeem in je woning aanleggen en jou vervolgens wegwijs maken zodat de drempel iets minder hoog is.  

Zoals al is genoemd gaat het om het voor jou makkelijk te maken op het gebied van verwarming, lichten en zelf tv en radio. Met domotica hoef je je niet druk te maken of je de lampen wel uit hebt gedaan, en kun je ze vanaf je werk altijd nog uitzetten. 

Verschillende soorten 

Draadloos of bekabeld Open of gesloten Centraal of decentraal 
Bij een nieuwe woning kunnen beide systemen worden samengevoegd aan de elektrische installatie. Bij bekabelde systemen gaan de draden naar een centraal punt. Bij een bestaande woning is het mogelijk een draadloos systeem te installeren, Dit gaat via stopcontacten en op batterijen. Bij een open systeem kun je verschillende merken en fabrikanten aansluiten. Bij een gesloten systeem kan dit niet. 
Bedrijven zoals Google en Apple hebben vaak gesloten systemen.
Bij een centraal systeem stuurt één toestel alles aan. Bij een decentraal systeem werkt alles individueel. Dit kan als voordeel hebben dat wanneer één ding het niet meer doet de andere apparaten het nog wel doen. Dit is vaak de basis instelling die altijd uitgebreid kan worden. 

Voordelen en nadelen 

nadelen: 

  • Kosten. Sommige systemen kunnen duur uitvallen. Het ligt er hierbij natuurlijk wel aan wat voor systeem je kiest, want de opties zijn eindeloos. 
  • Tijd. Er zijn zoveel verschillende functies en mogelijkheden dat er veel tijd in gaat zitten dit allemaal te leren. 
  • Merken en leveranciers. Niet elk merk werkt even goed met elkaar. Als je dan een open systeem hebt kan dit nog enkele problemen opwekken. 

Voordelen: 

  • Energiebesparing. Met smart apparaten heb je overal controle over aangesloten applicaties zoals licht en verwarming. Je kunt op het werk de verwarming uit zetten mocht je dit vergeten zijn, of op een bepaald uur alle lichten uit of aan zetten. Dit kan zorgen voor minder energieverspilling. 
  • Mobiel. Je kan de domoticasystemen gemakkelijk vanaf je telefoon besturen. 
  • Veiligheid. Wanneer je ook alarmsystemen of camera’s wilt toevoegen kun je deze ook van een afstandje bekijken. Zo weet je meteen of dat geluid wat je hoort een inbreker of een buurtkat is. 
  • Makkelijk. Je hoeft niet meer alles handmatig na te gaan en kan gewoon van uit je bank of bed de toepassingen bedienen. 

Kosten

Op de vraag ‘hoe duur is een domotica systeem?’ is niet één duidelijk antwoord. Er komen namelijk verschillende factoren bij kijken die allemaal invloed hebben op de prijs.
Wanneer je voor een systeem kiest met ontzettend veel verschillende mogelijkheden gaat deze duurder zijn dan een systeem met minder toepassingen. 

Overzicht 

Soort Prijs 
Elektrische installatie met standaard bekabeld systeem vanaf € 3.800,- 
VerwarmingsysteemVanaf € 900,- 
Alarmsysteemvanaf € 1.500,- 
Audiosysteem vanaf € 2.000,- 

Gerelateerde artikelen

Back to top button