Klussen

Alles over het stuken van een nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is het belangrijk om na te denken over de afwerking van je muren en plafonds. De meeste mensen kiezen dan toch al gauw voor stucwerk. En dat is niet zo gek: je hebt namelijk keuze uit heel veel verschillende mogelijkheden en een prima prijs-kwaliteitverhouding. In dit artikel lees je alles over het stuken van een nieuwbouwwoning. 

Wat is stucwerk?

Met stucwerk worden de muren en plafonds in woningen netjes afgewerkt. Stuken is vaak nodig na een renovatie of verbouwing of bij een nieuwbouwwoning. Het wordt aangeraden om voor het stuken van je woning hulp in te schakelen van een ervaren stukadoor. Tegenwoordig is het eenvoudig om een geschikte vakman te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Stukadoorgids.nl: hier vind je een handig overzicht van alle stukadoors in Nederland. 

Stucwerk brengt vele voordelen met zich mee:

  • Met stucwerk kun je lichte scheefheid van de muur corrigeren 
  • Eventuele gaten en beschadigingen worden weggewerkt
  • Stucwerk doet een ruimte groter lijken
  • Met stuc kun je de lichtinval beïnvloeden
  • Het laten stuken van een woning is relatief goedkoop
  • Je hebt keuze uit verschillende soorten stucwerk: van glad tot grof met korrel
  • Behang- of sausklaar stucwerk vormt de perfecte basis voor de afwerking van de woning


Het stuken van een nieuwbouwwoning heeft wel een aantal nadelen. In een nieuwbouwwoning is vaak erg veel bouwvocht aanwezig en je woning heeft nog tijd nodig om in de fundering te “aarden” hierdoor kunnen er kleine schuren in het stucwerk ontstaan. 

Tegenwoordig komt dit minder vaak voor dan vroeger. Dat komt omdat de technieken voor het bouwen van woningen en het stuken zelf door de jaren heen zijn ontwikkeld, waardoor het stucwerk tegenwoordig een stuk flexibeler is. Toch moet het risico wel benoemd worden.

Soorten stucwerk voor een nieuwbouwwoning 

Voor nieuwbouwwoningen worden eigenlijk alle soorten stucwerk gebruikt. Voor welk stucwerk er gekozen wordt, hangt vooral af van je eigen wensen en eisen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Wil je dat het stucwerk dient als basis voor de eindafwerking of als eindafwerking? 

Stucwerk als basis

Wil jij de muren in je woning schilderen of behangen? Kies dan voor een soort stucwerk die als basis dient voor een eindafwerking. Een type stucwerk welke hier heel geschikt voor is, is glad stucwerk: dit kan zowel behangklaar als sausklaar worden aangebracht. De muren worden egaal gemaakt en zijn daarna klaar om te behangen of sausen.

Bij behangklaar stucwerk wordt er minder nauwkeurig gewerkt dan bij sausklaar stucwerk. Dit komt omdat je met behang lichte oneffenheden nog kunt wegwerken. Glad stucwerk kost gemiddeld tussen de €12,- en €24,- per m².

Wil je niet perse gladde muren? Dan is een sierpleister ook een optie. Dit soort stucwerk is verkrijgbaar in drie verschillende soorten met ieder een andere korrel. Een sierpleister kan eenvoudig over geschilderd worden. Je kunt bij een sierpleister kiezen uit spachtelputz, rustiekputz en granol. Houd rekening met een gemiddelde prijs tussen de €15,- en €23,- per m².

Tot slot is er ook nog spuitwerk. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit type stucwerk niet met de hand aangebracht, maar door middel van een spuit. Spuitwerk bestaat uit twee lagen: de eerste laag werkt oneffenheden weg en de tweede laag zorgt voor een subtiele korrel. Je kunt kiezen uit een fijne of grove korrel. Spuitwerk is één van de populairste soorten stucwerk in een nieuwbouwwoning. Gemiddeld kost het €8,- tot €12,- per m²

Stucwerk als eindafwerking

Er zijn ook soorten stucwerk die als eindafwerking dienen: dit betekent dat dit soort stucwerk niet meer geschilderd hoeft te worden. Deze soorten stucwerk zijn vaak wel iets prijziger, maar je bespaart natuurlijk op de kosten voor verf en behang. 

Eén van de populairste soorten stucwerk is dan wel betonstuc. Het geeft een stoere, betonlook uitstraling aan je woning. Een voordeel van betonstuc is dat het waterafstotend, stootvast en onderhoudsvrij is. Je kunt het zowel op muren, plafonds als vloeren toepassen. Per m² kost het ongeveer €100,-

Een andere soort is tadelakt: tadelakt wordt gemaakt van natuurlijk materiaal. Het geeft een marmerachtige uitstraling. Het geeft een authentieke sfeer in de woning. Het grote voordeel van tadelakt is dat het ook geschikt is als vloer. Helaas is dit wel één van de duurste soorten stucwerk: gemiddeld betaal je €175 per m²

Gerelateerde artikelen

Back to top button