
Vocht in huis, niemand zit er op te wachten. Toch kan het gebeuren, er zijn verschillende oorzaken van vochtproblemen in huis. Het is belangrijk om te weten hoe dit komt, wat je kan doen om het te voorkomen en wat er nodig is om het te bestrijden. Hieronder lees je er alles over.
Vocht in huis herkennen: zo doe je dat
Vocht in huis is makkelijk te herkennen, maar het kan zo zijn dat het vocht op lastig te bereiken plekken is. Het is dus goed om je bekend te maken met de verschillende soorten vochtproblemen. Elk vochtprobleem heeft weer een andere oorzaak en methode van behandeling. Volgens de website Dejongbv.nl kan je vocht in huis kun je herkennen aan:
- Een vervelende muffe geur in huis. Vaak is dit erg plaatselijk en dus niet te ruiken in de hele woning. Als je een muffe geur ruikt zonder oorzaak is de kans groot dat je last hebt van vocht in huis.
- Vocht- en schimmelplekken zijn de grootste indicator. Dit is te herkennen aan vochtige plekken op de muren, het plafond of op de vloer. Het kan ook te zien zijn als zwarte of witte vlekken.
- Muurafwerking die loslaat. Zie je dat de muren die netjes gestuct of het behang loslaten of afbrokkelen? Dan is de kans groot dat je last hebt van vocht in huis.
- Beslagen ramen zijn ook een goede indicator van vocht in huis. Helaas is dit niet de makkelijkste manier om het te herkennen: beslagen ramen kunnen ook ontstaan door stoom dat onder de douchedeur langs ramen gaat of door simpelweg de verwarming aan te zetten in de winter.
- Pissebedden of zilvervisjes in huis. Net als de beslagen ramen hoeft dit niet altijd een indicatie te zijn van vochtproblemen. Merk je toch een groot aantal beestjes in huis is er wel een grote kans op vochtproblemen.
- Condensvorming op koude oppervlakken. Dit is dan wel weer een enorm duidelijke indicator. Zie je condens vormen op de buitenkant van de koelkast? Dan is er een kans dat je last hebt van vocht in huis.
Hoe kun je vochtproblemen vermijden?
Vocht in huis is dus niet prettig. Het kan leiden tot lelijke vlekken op de muur, nare geuren en beestjes in huis. Daarbij heeft vocht in huis vaak ook een negatief effect op je gezondheid. Het liefst vermijd je dit dus.
De beste manier om vocht in huis te vermijden is door het huis te ventileren. Dit kan je doen door regelmatig een raam open te zetten of via een ventilatiesysteem. Er zijn ook middelen om optrekkend grondwater tegen te gaan of waterkerende verven.
Dit sluit helaas niet alle problemen uit. Via lekkages of poreuze muren kan er alsnog vocht naar binnen dringen. Is dit het geval? Dan moet je een vochtspecialist inschakelen voor professionele vochtbestrijding.
Welke methodes van vochtbestrijding bestaan er?
Het bestrijden van vocht wordt gedaan via verschillende methodes. Vochtproblemen worden vaak onderverdeeld in drie categorieën:
- Optrekkend vocht
- Doorslaand vocht
- Condensatie vocht
Optrekkend vocht kan worden bestreden door de muren te onderkappen of injecteren. Onderkappen betekent dat er een vochtwerende laag wordt toegevoegd aan de buitenmuur. Bij injecteren worden er gaten geboord in de muren, net boven de grond. Hierin wordt een vochtwerend middel in geplaatst.
Doorslaand vocht kan alleen worden bestreden door de muur waterdicht te maken. Dit wordt gedaan door de muren te impregneren. Er wordt een speciale coating aangebracht die ervoor zorgt dat de muur waterdicht is.
Condensatievocht is te bestrijden door goed te ventileren, het liefst met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit zorgt namelijk voor een constante ventilatie in de woning.